Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

opasan prijevoz

Nakon tri godine djeca s poteškoćama dobila njegovateljicu za pratnju u kombiju

Autor:

10.11.2022. 14:35
Nakon tri godine djeca s poteškoćama dobila njegovateljicu za pratnju u kombiju

Foto: Irena Dukić, ravnateljica OŠ VoštarnicaMi, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, koja svakog dana organiziranim prijevozom, kombijem, putuju u školu u Smilčić, područnu školu OŠ Voštarnica, jako smo zabrinuti za njihovu sigurnost. Naime, svakog dana kombijem u Smilčić putuje šestero djece, a kombi obilazi Polaču, Miranje, Šopot, Bulić i Škabrnju. Djeca imaju poteškoće u razvoju, različite, i jako su nemirna prilikom vožnje. Često odvezuju sigurnosne pojaseve, znaju jedan drugog udariti, viču, a ometaju i samog vozača za vrijeme vožnje zbog čega on zna putem i stajati dok se ne smire. Zabrinuti smo za sigurnost naše djece jer se, zbog ometanja vozača, može dogoditi prometna nesreća, kombi može sletjeti s ceste, započinje svoju priču majka Ivana čije dijete pohađa školu u Smilčiću.


Nezadovoljne i zabrinute mame


Zbog toga su zatražili da u kombiju s djecom u pratnji bude jedna osoba, njegovateljica, kako se ovakve stvari, a prvenstveno ometanje vozača tijekom vožnje, ne bi događale. Najprije su se za pomoć obratili pročelniku UO-a za odgoj i školstvo Josi Nekiću koji ih je uputio na ravnateljicu OŠ Voštarnica, Irenu Dukić.


– S ravnateljicom smo imali sastanak 12. listopada na kojem je bilo govora o potrebi jedne njegovateljice koja bi s djecom bila u pratnji svaki dan dok putuju u školu i kada se vraćaju. No, od tada smo nekoliko puta zvali ravnateljicu kako bismo saznali hoće li se i kada riješiti taj problem, ali nam se nije javila. Za sada, jedna majka svako jutro putuje s djecom, ali to nije rješenje. Naime, po Zakonu o odgoju i obrazovanju, u članku 69. o Prijevozu učenika, stavak 4. stoji kako se za učenike s teškoćama u razvoju osigurava prijevoz bez obzira na udaljenost i prijevoz pratitelja kada je zbog vrste i stupnja teškoće pratitelj potreban, a sukladno rješenju o primjerenom obliku školovanja, ističe gospođa Ivana i dodaje kako su roditelji očajni zbog ove situacije i beskrajno zabrinuti za sigurnost svoje djece.
I majka drugog djeteta s poteškoćama u razvoju koje pohađa školu u Smilčiću također je nezadovoljna odnosom prema djeci.


– U vezi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju OŠ Voštarnica, podružnica Smilčić, problem je nedostatak njegovatelja u prijevozu, a na kojeg djeca imaju pravo. Također, problem je i kombi s kojim se djeca voze jer je jako star i u derutnom stanju. Odrađenim sastankom 12. listopada s ravnateljicom Irenom Dukić ništa nismo uspjeli dogovoriti. Na sastanku smo dobili odgovor da se njegovatelj dugo čeka i da se možemo nadati do kraja školske godine, međutim, na to ne pristajemo. Trenutno se u prijevozu umjesto njegovatelja svaki dan vozi majka jednog djeteta što mislim da se po nijednom zakonu ne smije. Ovo nije problem od jučer, mi njegovatelja u pratnji tražimo već tri godine, objasnila je gospođa Josipa.


Nedostatak kadra


Za pojašnjenje smo se obratili i Ireni Dukić, ravnateljici OŠ Voštarnica, koja najprije nije bila oduševljena što se ova tema povlači po medijima.


– Smatram da su se roditelji trebali najprije meni obratiti, a ne novinarima, kratko je kazala te nastavila:


– Održali smo sastanak nakon kojeg sam ja uputila dopis Ministarstvu obrazovanja, ali činjenica je kako oni imaju ograničen proračun i teško je uopće dobiti suglasnost za iti jednog djelatnika, za tehničko osoblje. Trenutno u školi u Smilčiću djeca imaju jednu njegovateljicu koja je tamo 4 sata na dan, a koju plaća Županija. Jedna majka se ponudila kako će biti u pratnji s djecom za vrijeme prijevoza i to je riješeno, za sada na taj način, objasnila je Dukić.


No, međutim, stvari su se ubrzo promijenile na bolje. Naime, ravnateljica Dukić je od utorka, dodijelila jednu njegovateljicu koja će biti u pratnji s djecom dok ona putuju u školu i natrag kućama.


– Od Ministarstva sam zatražila tri njegovatelja, trenutno ih imamo četiri, dva plaća Ministarstvo, a dva Županija. Bilo bi dobro kada bi još tri nova plaćalo Ministarstvo i nadam se kako ćemo ih dobiti jer nam se broj djece povećao. Sada kad je jedna njegovateljica otišla kao pratnja prilikom prijevoza djece, morala sam druge djelatnike više opteretiti jer nam nedostaje kadra, a imamo 60 djece, kazala je Dukić.