Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Rezultati istraživačkog tima

Roditelji ne žele da njihova djeca s poteškoćama u razvoju budu »otpisana«

31.03.2023. 11:00
Roditelji ne žele da njihova djeca s poteškoćama u razvoju budu »otpisana«

Foto: UNIZD/Okrugli stol »Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju - aktualna promišljanja«U okviru obilježavanja Dies academicus na Sveučilištu u Zadru organiziran je Okrugli stol »Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju – aktualna promišljanja«, na kojemu su predstavljeni rezultati istraživačkog tima Odjela za psihologiju »Dobrobit zaposlenih roditelja djece s teškoćama u razvoju«, a zatim je održana rasprava u kojoj su sudjelovali državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, savjetnice pravobraniteljica za djecu i osobe s invaliditetom Ivona Makvić Salaj i Maja Karaman Grbavac, profesorica na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Smiljana Zrilić, stručne radnice, voditelji ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem djece s poteškoćama itd.


Emocionalni nemir


Prof. dr. sc. Ana Slišković iznijela je osnovne podatke o projektu i zatim osnovne zaključke do kojih se došlo. Najvažniji čimbenici koji utječu na kvalitetu života roditelja djece s poteškoćama su vrsta i stupanj poteškoće djeteta i funkcioniranje obitelji u cjelini, zatim način na koji se oni suočavaju s tim izazovom, a zatim i podrška okoline.


– Za dio roditelja ove različite uloge koje obavljaju uzrokuju stres i utječu na njihovo psihofizičko zdravlje, dok drugi tim suočavanjem s problemima doživljavaju određeni rast kao osobe. Roditelji su visoko organizirani kako bi udovoljili svim zahtjevima, ali unatoč tome ne žele i ne mogu razmišljati puno unaprijed jer ne znaju što im nosi budućnost. Sve to donosi im emocionalni nemir, pogotovo u kontekstu pitanja što će biti s njihovom djecom kad njih više ne bude, istaknula je Slišković.
Zbog visokih zahtjeva roditeljske uloge majke obično ne rade, a to je, istaknula je doc. dr. sc. Andrea Tokić, dodatan problem.


– Posao, koliko god izazova imao, nosi zadovoljstvo životom. Najlošije je roditeljima koji su nezaposleni, koji imaju najnižu razinu socijalne podrške, dok su zaposleni roditelji zdraviji i zadovoljniji životom, bez obzira na stupanj oštećenja koje dijete ima, istaknula je Tokić.


Svakodnevni izazov


O svom iskustvu savjetnice pravobraniteljice i majke djeteta s poteškoćama u razvoju govorila je Maja Karaman Grbavac, koja je rekla da je biti roditelj djeteta s poteškoćama izazov svaki dan.


– Dijagnozu saznate na stolu po porodu, bez ikakvog protokola, bez sentimenta, ta se dijagnoza iznese i morate se suočiti s njom. Kada izađete iz rodilišta kreće borba sa sustavom, nesnalaženjem u toj ulozi, pa čak je i meni koja sam pravnica i znam kako državne službe funkcioniraju, bilo teško shvatiti odakle krenuti. Mora se voditi računa i o brojnim drugim stvarima, poput položaja djeteta urednog razvoja u obitelji, rekla je Karaman Grbavac.


Nazočni roditelji rekli su da svi dijele slične izazove, a svi žele da njihova djeca upišu vrtiće i škole, da budu među svojim vršnjacima te da ne budu u startu »otpisana«.


Sadržaj je nastao u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.