Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Učenici upalili plamen sjećanja na Škabrnju

14.11.2010. 23:00
Učenici upalili plamen sjećanja na Škabrnju


Potaknuti plemenitom idejom razvijanja domoljublja i osjećanja ponosa, a napose pijeteta prema mučki ubijenima i stradalima u Škabrnji, treću godinu zaredom organiziramo terensku nastavu na temu Domovinskog rata. Preko terenske nastave želimo učenike pobliže upoznati sa stradanjima Zadra i njegove okolice, a napose Škabrnje, kaže prof. Dinko Marin
Učenici 7. d razreda Osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra, predvođeni nastavnicima Evom Velčić, Anđelkom Marin i Dinkom Marinom bili su na terenskoj nastavi povijesti i geografije u Škabrnji i na brdu Kamenjar koje nadvisuje Vransko jezero i ravnokotarska naselja Banjevce i Radašinovce.
“Sjećanje jednog ratnika”
– Potaknuti plemenitom idejom razvijanja domoljublja i osjećanja ponosa, a napose pijeteta prema mučki ubijenima i stradalima u Škabrnji, treću godinu zaredom organiziramo terensku nastavu na temu Domovinskog rata. Preko terenske nastave želimo učenike pobliže upoznati sa stradanjima Zadra i njegove okolice, a napose Škabrnje, kaže prof. Dinko Marin.
OŠ Bartula Kašića nastoji, sukladno i preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, učenike što bolje upoznati sa stradanjima u Domovinskom ratu.
– Terenska nastava je uvod u obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Škabrnje te ćemo tijekom ovog tjedan u školi organizirati i predavanje pod nazivom ‘Sjećanje jednog ratnika’. Riječ je o večeri svjedočanstava kada će članovi Udruge maloljetnih branitelja Zadarske županije učenicima svjedočiti o svome ratničkom putu. Iste večeri ćemo i zapaliti u školi svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu, najavio je Marin.
Prva postaja sedmaša Bartola Kašića bila je na brdu Kamenjak, pored kapele Svih svetih, koju su 1995. godine podigli župljani župe Polača u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i pobacanih u 57 metara duboku jamu Kamenjarku za vrijeme Drugog svjetskog rata i burnog poraća. Nakon sata povijesti učenici su na ovom izletištu-vidikovcu pored kapelice zapalili svijeće i položili svijeće.
U ravnokotarskom selu heroju Šakabrnji već ih je tradicionalno dočekao Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna, te načelnik Škabrnje Luka Škara.
Škabrnjske žrtve
– Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen grozan masakr u Škabrnji, istaknuo Miljanić te je iz vlastitoga iskustva predočio što se to događalo u Škabrnji prije 19 godina.
– Jugoslavenska vojska, zajedno s pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi, tog ponedjeljka 18. studenog 1991. godine potpuno je uništila stambene, sakralne i gospodarske objekte Škabrnje, jednoga od najbogatijih sela Ravnih kotara. Nakon toga su krenuli u ‘pohod’ na žene, djecu i starce, koji su se skrivali u podrumima masakriravši pritom brojne mještane, 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a. Ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, nabrajao je Miljanić pošto je više puta naglasio potrebu za razvijanjem ljubavi prema svima ljudima, ali uvijek poštujući svoju prošlost.
Učenici su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja masovne grobnice kod škabrnjske škole.