Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Veliki projekt

U tijeku su velika ulaganja u vodoopskrbu i aglomeraciju Ličko-senjske županije

Autor: Marin Smolčić

31.01.2023. 16:30
U tijeku su velika ulaganja u vodoopskrbu i aglomeraciju Ličko-senjske županije


U Sali za sastanke Ličko-senjske županije održan je sastanak na kojem je uz ličko-senjskog župana Ernesta Petryja nazočio  generalni direktor  i voditelj poslovanja Hrvatskih voda  Zoran Đuroković sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici s područja ličko-senjske županije. Kako je u uvodu najavio župan Petry razgovaralo se o stanju izrade projektne dokumentacije za smanjenje rizika od poplava, ulaganjima u sustave javne vodoopskrbe, smanjenju gubitaka u vodoopskrbnoj mreži i vodoistražnim radovima, zatim o ulaganjima u sustave javne odvodnje i o EU projektima.


Nakon uvodnog dijela sastanka predstavnici Gradova i Općina su detaljno definirali probleme s vodoopskrbom i odvodnjom na svojem području, tijeku i dinamici započetih radova i planovima za budućnost. Stručni tim Hrvatskih voda saslušao je ovu problematiku, odgovarao na sva pitanja i primjedbe, nakon čega je direktor Zoran Đureković dao izjavu za novinare.

– Na svim područjima Ličko-senjske županije evidentni su gubici vode, posebno na području Udbine, Plitvičkih Jezera i Brinja. Dodatno smo raspravljali o aglomeraciji područja Plitvičkih Jezera jer tome području dajemo veliku pozornost. Tamo treba projektirati oko 85 kilometara novih kolektora i dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Zbog povećanog broja posjetitelja nacionalnom parku cilj nam je dugoročno riješiti taj problem i zaštititi sve vodonosnike. Koncem godine se završava prethodni projekt i ove godine očekujemo nove pozive  i prijave projekata po pitanju aglomeracije. Za taj projekt ćemo se zajednički javiti mi iz Hrvatskih voda zajedno s korisnikom kako bi ta prijava bila što uspješnija. Odmah nakon odobrenja sredstava krenut ćemo u aglomeraciju toga područja. Cijena projekta iznosit će oko 400 milijuna kuna. 


Već se uspješno izvodi aglomeracija za područje Novalje koja će stajati  također 400 milijuna kuna. Mi moramo dovesti vodu u podvelebitsko primorje iz pravca Zadra i postignuta je suradnja sa Zadarskim vodovodom da bi na taj način naselja oko Karlobaga dobila vodu. Započelo se s rješavanjem problema oborinskih voda i poplava na području Gospića. Već su učinjeni konkretni  koraci u tom smislu. Pri tome nismo zanemarili komponentu obrane od poplava pa smo danas govorili o uređenju rijeke Novčice gdje će se uređivati obala i graditi šetnica, istakao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković.Župan Ernest Petry pozdravio je navedena nastojanju da bi se što kvalitetnije riješili navedeni problemi vodoopskrbe i aglomeracije na području Ličko-senjske županije.


– Moram istaknuti izvrsnu dosadašnju suradnju s Hrvatskim vodama, kao i odličnu potporu Vlade RH. S Gradom Gospićem priprema se dokumentacija koja će dugoročno riješiti problem poplava i oborinskih voda. U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana kojega je Grad Gospić već usvojio za trajno rješavanje problema bujičnih poplava na širem području Pazarišta. U ovom smislu najveći problem je potok Tisovac, ali i potoci bujice na području Brušana. Zato sam uvjeren da ćemo u sljedećim godinama trajno riješiti ove probleme, istaknuo je župan Petry dodavši kako je u tijeku  realizacija novih kilometara vodovodne mreže u Ličko-senjskoj županiji što će iznositi oko 1,5 milijardu kuna, odnosno preko 200 milijuna eura.