Kava, popularni napitak koji je osvojio svijet, posebice Nizozemce i Fince, koji ju najviše konzumiraju, bila je u fokusu predavanja „Acta Iadertina cafearia ili znanost o kavi”, održanog u ponedjeljak u Sveučilišnoj knjižnici u Novom kampusu u sklopu manifestacije Zadar čita 2016 Sveučilišta u Zadru. Studenti Lucija Grabovac (2. godina preddiplomskog studija, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti), Matija Zdunić (1. godina diplomskog studija, Odjel za sociologiju i Odjel za etnologiju i antropologiju) i Marko Brkljačić (1. godina diplomskog studija, Odjel za povijest i Odjel za etnologiju i antropologiju) pod vodstvom Jelene Rušev Mogilevskij, dipl. knjižničarke, približili su okupljenima kavu, od početaka njene konzumacije do danas, s posebnim naglaskom na otočne običaje vezane za taj planetarno popularni napitak.
Žitna i “prava” kava
– Počeci konzumiranja kave vezani su za Etiopiju, gdje se u 6. stoljeću kava počela kultivirati. U 13. stoljeću počinje praksa prženja zrnaca kave, u 15. stoljeću ta se zrnca počinju mljeti, a prve kavane startaju s radom u Istanbulu. Otvaraju se kavane, a koliko je novi napitak postao popularan svjedoči i činjenica da su religijske vođe nastojali čak i zabraniti kavu jer im se nije sviđalo što se ljudi okupljaju u kavanama, umjesto u džamijama. No, nije im pošlo za rukom, informirao je prisutne prvi govornik Matija Zdunić.
Marko Brkljačić je svoje predavanje posvetio žitnoj kavi, napitku od žita, tj. ječma, koji je i još uvijek jako popularan na otocima, uključujući i Preko, gdje je student snimio kratki film na tu temu.
U nastojanju da približi svim zainteresiranima proces pravljenja žitne kave, snimio je ujnu kako demonstrira proces pripreme popularne žitne. Saznali smo tako da nekada nije bilo „prave” kave, da se pila samo žitna, a „prava” čuvala za liječnika i svećenika, koji su uvijek dobijali ono najbolje što je neka kuća imala. Ujna je pokazala i kako se nekada peklo zrno žitne kave na vatri u za to posebno napravljenoj posudi, kako se pripremala ta vrsta kave i s čime se pila. Pričala je i o običaju da mlada pred udaju počasti cijelo selo kavom (ne žitnom već pravom ili barem pomiješanom), kakve su se tom prilikom koristile šalice, kakvi „tavajolići”, koliko je zapravo kava i kultura ispijanja kave bila značajna za nekadašnje otočane.
Najviše kave piju Nizozemci i Finci
Lucija je pričala o ekonomsko-turističkom aspektu konzumiranja kave, zadržavši se prije svega na brojkama iz kojih je vidljivo da je potražnja za kavom sve veća i veća.
– Najveći svjetski proizvođač kave je Brazil, zemlja na koju otpada 35,28 posto proizvedene svjetske kave. Godišnje se u svijetu proizvede 9,5 milijuna tona kave. U konzumaciji prednjače Nizozemci i Finci, izdvojila je Grabovac te okupljene informirala, između ostalog, i o načinima ispijanja kave, u ovisnosti od zemlje do zemlje.
Druženje s kavom je uključivalo i recitiranje prigodnih pjesama o kavi, a formalni dio večeri, prije zajedničke „ćakule” uz kavu, zaokružila je upečatljivo, lepršavom koreografijom zadarska trbušna plesačica Mirjam Mimi Dadić, instruktorica orijentalnih plesova i voditeljica plesne udruge Nimeta.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PRUŽILI PRVU POMOĆ
Vojnici u Okučanima pomogli vozaču nakon prometne nesreće
Hrvatska
SJEĆANJE NA POKOLJ
Obilježena 80. godišnjica tragedije sela Lipa u Drugom svjetskom ratu
Hrvatska
ZATVORENE PRIJAVE
Na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću bit će oko 10 tisuća sudionika
Zadar
ZAŠTITNICA ARBANASA
U četvrtak počinju Dani Gospe Loretske, donosimo program
Hrvatska
PREDSJEDNIK VLADE
Plenković prozvao Milanovića: Sakrio se kao mali miš nakon što je kršio Ustav
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar & Županija
PROPALI POGON