Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Vremenska prognoza

U petak sunčano i toplo, ali za vikend opet nestabilno

Autor: Portal ZL

26.05.2023. 08:08
U petak sunčano i toplo, ali za vikend opet nestabilno

Foto: Luka JeličićMnogi će uživati u suncu, vedrini i primjerenoj toplini za ovo doba godine, u unutrašnjosti će toplinu djelomično ublažavati sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Neki će i prigovarati zbog sparine i gotovo svakodnevnih lokalnih pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. Do nedjelje će ih biti uglavnom u istočnijim i južnijim krajevima, zatim gotovo posvuda. No, tada barem na Jadranu neće biti vjetrovito kao u nastavku ovog tjedna, posebice u prevladavajuće sunčani petak i subotu, kada će jaka bura s olujnim udarima ponovno ograničavati normalno prometovanje, nekima ga podno Velebita i onemogućavati. Ali ni to nije nešto posebno novo, najavio je Zoran Vakula u vremenskoj prognozi za vikend pred nama.


– I u petak na jugu Hrvatske većinom sunčano i razmjerno toplo, ali nestabilno, pa će ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure zapuhat će maestral, a navečer će ponovno jačati bura. Umjerena i jaka bura s lokalno olujnim udarima već od jutra mjestimice na srednjem Jadranu, osobito na zadarskom i šibenskom području, pri čemu će more ponegdje biti umjereno valovito. I pritom prevladavajuće sunčano, ali uz povremeno dosta oblaka iz kojih su mogući pljuskovi i grmljavina, posebice u unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura zraka ujutro većinom 18, 19 °C, u unutrašnjosti oko 13 °C, a popodne najviša 26 do 29 °C, prognozirao je Vakula za HRT.


Iznadprosječno toplo za doba godine i na sunčanijem sjevernom Jadranu i u promjenjivo oblačnom gorju, gdje ne treba isključiti mogućnost ponekog pljuska, osobito u Lici. Puhat će često umjerena, gdjekad i jaka bura, uglavnom podno Velebita na udare i olujna.

– I u središnjoj Hrvatskoj osjetan sjeveroistočnjak, posebice u gorju i jak, uz koji će poslijepodne mnogima djelovati svježije od 24, 25 °C. No za svibanj zamjetnije svježine neće biti ni ujutro. Uz povremeno više oblaka samo rijetko može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom, uglavnom prema istoku Hrvatske, koji će biti promjenjivo oblačan. Povremene kiše ponegdje može biti već u noći i ujutro, a osobito je poslijepodne velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine. Temperatura zraka ujutro od 13 do 16 °C, popodne pak oko 25 °C, najavio je Vakula.


I dalje nestabilno


Sljedećih dana na kopnu podjednaka dnevna temperatura te većinom malo svježije noći i jutra. I pritom u oblačniju i vjetrovitiju subotu te sunčaniju i mirniju nedjelju pljuskovi rijetki, uglavnom u gorju, a u ponedjeljak se ponovno znatno povećava vjerojatnost nestabilnosti, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na Jadranu, gdje su do nedjelje pljuskovi i grmljavine mogući većinom na jugu. Temperatura zraka bit će i dalje malo viša od prosječne za kraj svibnja, a često jaka bura promet će ograničavati još uglavnom u subotu, posebice podno Velebita, rekao je Vakula u prognozi Pet.