Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

SABOR

Božo Petrov: Plaće treba povećati, ali ne 30-tak eura nego 10 puta više

Autor: Hina

25.05.2023. 18:00
Božo Petrov: Plaće treba povećati, ali ne 30-tak eura nego 10 puta više

Foto: Patrik Maček/PIXSELLSaborski zastupnik Božo Petrov (Most) rekao je tijekom saborske rasprave o rebalansu proračuna, da prihodi državnog proračuna rastu i stoga prvo treba povećati plaće, ali ne za 30-tak eura što je predviđeno poreznom reformom, nego deset puta više.


„Rastu prihodi, poglavito zbog rasta cijena proizvoda i prvo što treba učiniti je rast plaća, a ne gledati farsu o 30 eura mjesečno predviđeno poreznom reformom; potrebno je barem 10 puta više”, rekao je Petrov u četvrtak u Saboru.


Kaže kako su mjesečni troškovi života narasli u zadnjih godinu i pol dana za 350 eura, a plaće se gotovo nisu mijenjale.
I Zvane Brumnić (Klub Socijaldemokrati) navodi kako se povećava punjenja proračuna na temelju poreza, pitajući koliko je od toga vraćeno građanima. „Milijun ljudi treba dobiti pomoć Vlade da bi preživjela a ne živjela”, ustvrdio je.


Dojam je kao da teče med i mlijeko, međutim  građanima se vraćaju samo mrvice, rekao je Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti). Marin Lerotić (Klub IDS-a) naveo je kako unatoč rastu prihoda od PDV-a i poreza na dobit za milijardu eura, smanjenja duga gotovo pa i nema.„Planirani dug države na kraju ove godine iznositi će preko 1,5 milijardu eura, nismo porezno rasteretili ni građane ni poduzetnike, nismo proveli niti jednu ozbiljnu reformu, naši umirovljenici ne žive bolje, a broj sugrađana koji odlaze pronaći sreću u drugim zemljama i dalje raste”, rekao je Lerotić.


Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) založila se za smanjenje PDV-a na mliječne i mesne proizvode. Marijana Puljak u ime Kluba Centra i GLAS-a poručila je da ne podržava ovu Vladu, pa neće ni rebalans državnog proračuna kroz koji se vidi kako upravlja i što su joj prioriteti.


“Vlada se hvali povećanim prihodima, uglavnom od poreza koje uzima građanima i gospodarstvu”, rekla je.


Damira Bakića (Klub Možemo) zabrinjava povećanje udjela proračunskih sredstava u proračunu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u sustav koji bi trebao biti samoodrživ. A mirovine su i dalje niske i trebalo bi ih podići, poručio je.


Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) nabrajao je što su sve tražili kod donošenja prethodnih proračuna, i sve je odbijeno. Dretar kaže da Vlada sve centralizira na „jednog i jedinog velikog vođu”.Oporba je navela i da se u rebalansu državnog proračuna ne vide nikakve reforme – ni zdravstva, ni pravosuđa ni lokalne samouprave a ne donosi ni ikakve uštede.


Perić: Oporbene kritike Vladine politike jadni pokušaji


Grozdana Perić (Klub HDZ-a) kritike oporbe nazvala je jadnim pokušajem da pokažu kako je politika Vlade nedosljedna i neuspješna, ocijenivši da je ona upravo suprotna, što pokazuje i rebalans proračuna.


I Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisni zastupnik Vladimir Bilek ističe kako rebalans pokazuje da Vlada nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu da prebrode krizna vremena, bez ugrožavanja financijske stabilnost države. Gospodarske rezultate ocjenjuju odličnima, a fiskalnu politiku odgovornom.


Boris Milošević (Klub SDSS-a) rekao je da je Hrvatska unatoč svim preprekama i izazovima uspješno prebrodila sve krize. Zamjerio je što u rebalansu nema ubrzavanja ulaganja u obnovljive izvore energije.