ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tvrđava sv. Mihovila dana na korištenje Općini Preko

09.09.2016. 22:00
Tvrđava sv. Mihovila dana na korištenje Općini Preko


Nakon dugogodišnje borbe, Općina Preko uspjela je vratiti nadležnost nad Tvrđavom sv. Mihovila. Ovaj tjedan stiglo je rješenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kojim se taj kulturni spomenik i jedna od najvećih turističkih atrakcija Zadarske županije daje na korištenje Općini Preko.
– To nam je iznimno važno za nastavak projekta obnove, koji pripremamo u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije. Zahtjev prema DUUDI-ju smo uputili još prije dvije godine, da bi tek dolaskom novih ljudi na čelo te državne agencije naš zahtjev bio pozitivno riješen. Drago mi je da je nova uprava predvođena ravnateljem Tomislavom Bobanom pokazala razumijevanje i veliku volju da se naš zahtjev pozitivno riješi, rekao je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.
Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu pruža, po mnogima, najljepši pogled na Jadranu. S 265 metara visoke tvrđave, koju su Mlečani sagradili u 12. stoljeću radi kontrole zadarskog kanala, pruža se predivan pogled na gotovo cijeli zadarski arhipelag, a legenda kaže da se po burnom vremenu vidi i Italija. Tvrđava je zaštićeni kulturni spomenik koji Općina Preko namjerava obnoviti i urediti novcem iz EU fondova, ali trenutačno je glavni problem preseljenje 80 metarske antene za odašiljače, koja je od Domovinskog rata smještena usred tvrđave.
– Uz arhitektonski snimak i arheološke iskope, koje planiramo napraviti tijekom ove godine, ključni korak je izmještanje 80-metarskog antenskog stupa, za što su već osigurane lokacijska i građevinska dozvola. Gotovo je nevjerojatno da taj stup ovdje bespravno stoji već 25 godina. Tvrtka Odašiljači i veze ima osigurano zemljište na susjednom brdu i pravomoćnu građevinsku dozvolu koja vrijedi još samo nekoliko mjeseci i nadamo se da će se pokrenuti postupak preseljenja odašiljača. Nažalost, sve to trebalo je biti dovršeno još potkraj 2011. godine, nakon što su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava. No smjenom vlasti na državnoj razini promijenjena je i uprava Odašiljača i veza, pa su i prioriteti očito izmijenjeni. Nadam se da će nova uprava Odašiljača i veza imati razumijevanja da se ovaj problem uskoro riješi, a mi ćemo s naše strane inzistirati na što bržem iseljenju, pojašnjava voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.