Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prodaja suvenira

Trumpova kampanja prikupila 7,1 milijuna dolara nakon objave zatvorske fotografije

Autor: Hina

27.08.2023. 19:10
Trumpova kampanja prikupila 7,1 milijuna dolara nakon objave zatvorske fotografije

Foto: ReutersPredizborna kampanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prikupila je 7,1 milijuna dolara otkako je u četvrtak objavljena njegova fotografija u zatvoru u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji. Dobar dio prikupljenih sredstava dolazi od prodaje šalica, majica te prijenosnih hladnjaka s fotografijom namrštenog lica bivšeg predsjednika.


Trump je pušten uz jamčevinu, a optužen je da je pokušao poništiti rezultat predsjedničkih izbora 2020. u Georgiji. Suočava se s trima drugim optužnicama dok je istovremeno u kampanji za predsjedničke izbore 2024. Dvije druge povezane optužnice tiču se neistinitih tvrdnji o izbornoj prevari i napadu njegovih pristaša na Capitol u Washingtonu.


Poriče optužbe


Trump poriče sve optužbe i tvrdi da je riječ o politički motiviranim postupcima s obzirom na činjenicu da vodi u utrci za nominaciju republikanske stranke te je najizgledniji izazivač trenutnog demokratskog predsjednika Joe Bidena.
Čini se da su sudski procesi potaknuli Trumpove pristaše, a on je prikupio gotovo 20 milijuna dolara u posljednja tri tjedna, otkako je protiv njega podignuta optužnica u slučajevima vezanim uz Georgiju i upad na Capitol.


Trump je u petak, odmah nakon uhićenja u Georgiji, prikupio 4,18 milijuna dolara, što se smatra dosad najvišim iznosom prikupljenim unutar 24 sata u predizbornoj kampanji.


Osim prodaje robe u internetskoj trgovini, njegov predizborni stožer šalje poruke pristašama u kojima od njih traži pomoć.


Trump je u četvrtak na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, objavio svoju zatvorsku fotografiju uz natpis: “Upletanje u izbore. Nema predaje!” te je naveo adresu svoje internetske stranice. Bivši predsjednik na toj društvenoj mreži nije ništa objavio od siječnja 2021.


Foto: Reuters


Objavljena fotografija nastala je u okružnom zatvoru Fulton, gdje se predao vlastima i platio 200.000 dolara jamčevine kako bi bio pušten na slobodu dok čeka suđenje.