Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Istražno povjerenstvo

Sad je i službeno: genetska analiza potvrdila da je Prigožin je mrtav

Autor: Hina

27.08.2023. 15:11
Sad je i službeno: genetska analiza potvrdila da je Prigožin je mrtav

Foto: ReutersSmrt zapovjednika ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenija Prigožina, u padu zrakoplova u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavilo je u nedjelju rusko Istražno povjerenstvo.


“Dovršena je molekularno-genetička ekspertiza”, provedena nakon nesreće koja se dogodila 23. kolovoza u regiji Tver, objavilo je povjerenstvo nadležno za glavne istrage u Rusiji.


Utvrđeno je da identitet desetero stradalih, čija su tijela pronađena nakon pada, “odgovaraju popisu” putnika i članova posade zrakoplova, među kojima je bio i Prigožin, izvijestilo je Istražno povjerenstvo, ne objavivši pojedinosti.
Istražitelji zasad nisu ništa precizirali, ne pojasnivši ni premisu o nesreći niti o bombi, raketi zemlja-zrak ili pogreški pilota.


U privatnom zrakoplovu bili su osim Prigožina i njegovi bliski suradnici među kojima je njegova desna ruka Dmitrij Utkin, koji je pomogao osnovati plaćeničku skupinu Wagner.


Mlažnjak Embraer Legacy srušio se u srijedu kasno poslije podne u regiji Tver, sjeverozapadno od Moskve, što je odmah potaknulo sumnje u orkestrirani atentat ruskoga vrha.


Visoki dužnosnici Washingtona, Pariza, Berlina i Kijeva insinuirali su da sumnjaju izravno na Kremlj.


Istodobno je službeni Kremlj negirao da je naredio Prigožinovo ubojstvo, nazvavši takve insinuacije “spekulacijama”.