Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BIVŠI PREDSJEDNIK

Trump kaže da će nastaviti kampanju i ako ga osude

Autor: Hina

28.07.2023. 18:00
Trump kaže da će nastaviti kampanju i ako ga osude

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump koji se 2024. planira vratiti u Bijelu kuću i ako ga osudi savezni sud, rekao je u petak da ga eventualna osuda neće zaustaviti u nastavku kampanje. Opterećen aferama, 77-godišnji republikanski favorit bio je upitan o tome kako će reagirati na optužbe, dan nakon objave novih točaka optužnice u slučaju povjerljivih dokumenata. Radijskom voditelju Johnu Fredericksu, krajnjem desničaru koji ga je pitao hoće li prekinuti kampanju ako ga osude, odgovorio je “nipošto”.


“Ništa u Ustavu ne kaže da bi me to moglo (spriječiti)” u vođenju kampanje, dodao je. Bivši predsjednik je rekao da su i bivši američki predsjednici poput Baracka Obame i Georgea W. Busha “uzeli dokumente”, pogrješno dajući naslutiti da su njegovi prethodnici učinili isto ono za što je on optužen. “Nitko nije doživio ovako što. Ovo je ludo”, rekao je ljutito. U četvrtak su savezni tužitelji proširili optužnicu protiv Donalda Trumpa u slučaju njegova upravljanja povjerljivim dokumentima – za što je već optužen – predbacujući mu da je pokušao izbrisati snimke videonadzora za koje su se zainteresirali istražitelji. Uz to je optužen u vezi s tajnim uplatama bivšoj pornoglumici, a prijeti mu i optužnica u okviru istrage o pokušaju da svoj poraz na izborima 2020. okrene u pobjedu.


Državna tužiteljica Georgije treba do rujna objaviti i rezultat istrage o pritisku koji je činio želeći izmijeniti rezultat predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi na jugu.


Foto: Reuters