Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

statistički podaci

Potrošnja u maloprodaji u lipnju porasla za 2,2 posto na godišnjoj razini

Autor: Hina

28.07.2023. 14:14
Potrošnja u maloprodaji u lipnju porasla za 2,2 posto na godišnjoj razini

Foto: Sergej Drechsler/NLU Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla na godišnjoj razini treći mjesec zaredom, za 2,2 posto, no pala je na mjesečnoj razini. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 2,2 posto.


Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla treći mjesec zaredom, ali sporije nego prethodni mjesec, kada je rast iznosio tri posto.


Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,7 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 2,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.
U prvih šest mjeseci 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


Na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj 2023., maloprodaja prehrambenih proizvoda porasla je za 0,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 0,8 posto.