Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kerber

Toplinski val širi se južnom Europom, meteoalarm oglašen i za Hrvatsku

Autor: Hina

13.07.2023. 16:05
Toplinski val širi se južnom Europom, meteoalarm oglašen i za Hrvatsku

Foto: Luka JeličićJužnu Europu zahvatio je jaki toplinski val u četvrtak, uz upozorenje da bi sljedećeg tjedna temperature mogle doseći rekordne vrijednosti za taj kontinent, a meteorološka upozorenja izdana su za španjolske Kanarske otoke, Italiju, Hrvatsku, zapadnu Tursku, Cipar i Grčku. Grčke vlasti očekuju temperaturu od čak 43 ili 44 stupnja Celzija u petak ili subotu.  Očekuje se da će temperature premašiti 40 stupnjeva i u dijelovima Španjolske, Francuske Hrvatske i Turske, piše BBC.


Utjecaj ekstremnih ljetnih vrućina došao je u fokus nakon objave istraživanja ovoga tjedna prema kojemu je čak 61.000 ljudi umrla u toplinskim valovima prošloga ljeta u Europi, navodi Reuters. Vlade i poslodavci su pod pritiskom da učine više kako bi zaštitili radnike izložene jakom suncu u zadnjem toplinskom valu koji je Talijansko meteorološko društvo nazvalo Kerber po troglavom psu podzemlja iz grčke mitologije.


Radnici na otvorenom


Postoji zabrinutost zbog utjecaja na one koji rade na otvorenom u Italiji nakon što se 44-godišnji muškarac koji je bio zadužen za postavljanje oznaka na cesti u sjevernom gradu Lodiju srušio i umro ovoga tjedna. Zdravstvene vlasti izdale su visoko crveno upozorenje za 10 talijanskih gradova koje vrijedi iduća dva tjedna, uključujući za Rim, Firencu, Bolognu i Perugiu.
U Grčkoj je vlada naredila obustavu rada između 12 i 17 sati u područjima gdje je rizik od vrućine vrlo visok, a također je zatražila rad na daljinu za radnike u privatnom sektoru sa zdravstvenim problemima.


vrucina-120711-02

Arhiva ZL


U grčkoj prijestolnici Ateni očekuje se da će se temperature već u petak popeti do 41 stupnja Celzija. Ministarstvo kulture naložilo je upraviteljima arheoloških nalazišta poput Akropole da privremeno zatvore popularne turističke atrakcije na nekoliko sati ako postane prevruće. Za već kupljene ulaznice bit će vraćen novac. Vlasti su poručile da posebnu pozornost treba posvetiti starijim osobama, bolesnima i maloj djeci.


Osim toga, ne treba zaboraviti na kućne ljubimce i lutalice – treba im osigurati dovoljno vode. U međuvremenu je grčko ministarstvo civilne zaštite upozorilo da postoji povećana opasnost od velikih požara jer toplinski val prati velika suša, a od ponedjeljka se u mnogim dijelovima zemlje očekuju jaki vjetrovi. Rekordna europska temperatura od 48,8 stupnjeva Celzija zabilježena je na Siciliji u kolovozu 2021. i mogla bi biti premašena sljedeći tjedan, prema Europskoj svemirskoj agenciji. Predviđa se da će Italija biti među zemljama s najvišim temperaturama.


Gore nego ovih dana


“Sljedećeg tjedna bit će još jači toplinski val od ovog. Neke vrijednosti na središnjem jugu bit će stvarno jezive”, rekao je Luca Lombroso, meteorolog AMPRO-a.


“Između utorka i srijede u Rimu i Firenci vjerojatno ćemo prijeći 40 stupnjeva, čemu ćemo se približiti i na sjeveru”, dodao je.


Lobistička skupina talijanskih farmera Coldiretti poručila je da je proizvodnja mlijeka pala za oko 10 posto jer krave manje jedu na vrućini, piju ogromne količine vode i proizvode manje mlijeka.


U Pragu, glavnom gradu Češke, temperature bi u subotu mogle doseći čak 36 stupnjeva prema BBC-ju, što je znatno više od prosjeka od 24 stupnja u srpnju.


U Španjolskoj je danima bilo vruće na temperaturama do 45 stupnjeva Celzija, a noćne temperature u većem dijelu zemlje nisu pale ispod 25 stupnjeva Celzija. Dijelovi Majorke u srijedu su u ranim jutarnjim satima imali čak 37C.


U četvrtak je u Španjolskoj došlo do predaha nakon što su slike snimljene satelitima Sentinel 3 Europske svemirske agencije u utorak izmjerile temperaturu kopnene površine iznad 60C u zapadnoj regiji Extremaduri.