Četvrtak, 21. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zahtjevna akcija

Oglašavanjem sirene u Rijeci počela operacija vađenje mine iz podmorja luke

Autor:

19.03.2023. 08:32
Oglašavanjem sirene u Rijeci počela operacija vađenje mine iz podmorja luke

Foto: Ana KrižanecTočno u 6.10 sati u Rijeci su se jutros začule sirene za početak opasnosti. Ovim je znakom upozorenja označen početak akcije vađenja i neutraliziranja mine zaostale iz perioda Drugog svjetskog rata, koja je pronađena u riječkoj luci.


Očekuje se da bi cijela operacija trebala biti gotova otprilike do podneva, kad će sirene opet označiti povratak u normalu.


“Zatim ćemo postepeno i selektivno puštati građane natrag svojim domovima. Apeliramo na građane da sutra od 7 pa do 11-12 sati smanje izlaske iz svojih kuća na zaista neophodne, dok je opasnost aktualna. Na takav način poštuju preporuke Stožera civilne zaštite i brinu o svojoj sigurnosti, rekao je Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske.
Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.


Zbog sigurnosti, za trajanja akcije nije moguće kretanje takozvanom crvenom zonom iz koje je sinoć evakuirano stanovništvo. Dio njih noćas je proveo noć u Dvorani Mladosti.


Što s minom?


Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.


Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.


Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.


Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.


Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu.“


U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.


U „crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada.Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.


Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.


U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.


Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.