Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SLOŽENA AKCIJA

Dio Riječana bit će evakuiran! U nedjelju uklanjanje mine iz luke

Autor: Portal Novi list

13.03.2023. 18:34
Dio Riječana bit će evakuiran! U nedjelju uklanjanje mine iz luke

Foto: Vedran KaruzaUkoliko vremenski uvjeti dopuste, zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, ove će nedjelje, 19. ožujka, biti izmještena s morskog dna i neutralizirana, objavio je Stožere civilne zaštite Grada Rijeke.


Opća opasnost


Kako se navodi, početak i kraj akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. Cijelu akciju koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko-goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.


“U smislu sigurnosti organizacije akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu, a kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno crvenoj zoni.
Ta zona obuhvaća ulice i kućne brojeve: Adamićeva ulica – kbr. 1, 3, 5, 7 i 13, Demetrova ulica – kbr. 6, Ulica Ignazia Henckea kbr. 1, Ivana Zajca – kbr. 7, 20 i 24, Krešimirova – kbr. 1, Ulica Riva – kbr. 4, 20 i 22, Riva Boduli – kbr. 3, 5 i 7, Splitska ulica – kbr. 2, Trpimirova ulica – kbr. 3 i 5, Uljarska ulica – kbr. 2 i 4, Ulica Vatroslava Lisinskog – kbr. 2, 4, 6 i 8, Verdijeva ulica – kbr. 6, 8 i 17, Zagrebačka – kbr. 16, 18, 19, 19A i 21, Zanonova ulica – kbr. 1 te Žabica – kbr. 2 i 5.


U navedenoj zoni, od subote 18.3. u 22 sata do nedjelje 19.3. kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.


Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će izmješteni na pogodne lokacije.


Organizirani smještaj


Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.


Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail [email protected], kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.


Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet.


Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.


Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.


Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.


U tzv. “žutoj zoni” dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana. Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.


Pozivamo sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.


Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, od ovog je ponedjeljka 13.3. 2023. pa do kraja akcije 20.3. otvoren telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, svakodnevno od 8-16 sati


Ukoliko vremenske prilike u nedjelju 19.3. budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26.3.2023.


O ovome će se odluka donijeti u četvrtak, 16.3. te će se građani o navedenom obavijestiti putem medija, a mediji na konferenciji za medije koja je planirana također za četvrtak, 16.3.


Na konferenciji za medije dat će se detaljne informacije i upute građanima i poslovnim subjektima za sve segmente organizacije izmještanja i neutralizacije mine”, navodi se u prioćenju.