Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ukrajinski predsjednik

Zelenskij zatražio potporu Indije u postizanju mira

Autor: Hina

26.12.2022. 21:17
Zelenskij zatražio potporu Indije u postizanju mira

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je potporu Indije za provedbu mirovne formule za okončanje rata u Ukrajini nakon telefonskog razgovora s indijskim premijerom Narendrom Modijem.


Zelenskij je rekao da je iskoristio priliku da objavi svoj mirovni plan. “Sada računam na sudjelovanje Indije u njegovoj provedbi”, tvitao je ukrajinski predsjednik i zahvalio Modiju na humanitarnoj pomoći Indije te na potpori u UN-u.


Zelenskij namjerava iznijeti svoju “formulu” na mirovnom samitu. Kijev zahtijeva potpuno povlačenje ruskih snaga s ukrajinskog teritorija kao preduvjet za održavanje samita.
Indija je zauzela neutralan stav u sukobu i održava veze i s Rusijom i sa Zapadom. Ne podržava ekonomske sankcije Rusiji i poziva na dijalog zaraćenih strana.


New Delhi nastavlja uvoziti relativno jeftinu rusku naftu i snažno ovisi o Rusiji u pogledu vojne opskrbe.


Indija trenutačno predsjeda skupinom G20. Modi je “objasnio glavne prioritete indijskog predsjedanja G20, uključujući isticanje zabrinutosti zemalja u razvoju u pogledu sigurnosti hrane i energije”, priopćio je njegov ured nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom.