Četvrtak, 21. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

REPUBLIKANCI

Trump i DeSantis: Obrana Ukrajine nije “vitalni” interes SAD-a

Autor: Hina

14.03.2023. 21:53
Trump i DeSantis: Obrana Ukrajine nije “vitalni” interes SAD-a

Foto: ReutersDonald Trump i njegov vjerojatni protivnik u natjecanju da postane kandidat republikanaca za predsjedničke izbore 2024., slažu se u tome da obrana Ukrajine nije dio “vitalnog” programa Sjedinjenih Država.


“Ne možemo angažman u ratu u inozemstvu staviti ispred obrane naše domovine”, rekao je Ron DeSantis (44), zvijezda u usponu tvrde američke desnice.


Guverner Floride za kojeg se očekuje da će objaviti ulazak u utrku za stjecanje republikanske nominacije na predsjedničkim izborima 2024., tom izjavom za Fox News prvi put iznio je konkretno stajalište prema ratu u Ukrajini.
“Sjedinjene Države imaju brojne vitalne interese, osigurati naše granice (…) no veći angažman u teritorijalnom sukobu između Ukrajine i Rusije nije dio tih interesa”, rekao je.


Taj konzervativac bio je jako kritičan prema stajalištu sadašnje vlade koju vodi demokrat Joe Biden prema ratu u Ukrajini.


“Nije sada trenutak za potpisivanje ‘bianco’ čekova” Kijevu, ocijenio je DeSantis.


Bivši predsjednik Donald Trump, koji je također odgovarao na upitnik kanala Fox News, ponovio je svoju tvrdnju da tog sukoba ne bi bilo da je on ostao u Bijeloj kući.


“Da sam ja predsjednik, taj užasni rat završio bi se u 24 sata ili manje”, rekao je Trump.


Pritom je bivši američki predsjednik pozvao Bruxelles da “pojača financijsku pomoć Ukrajini” jer smatra da je protivljenje Rusiji dio strateških interesa Europe.