Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

(Ne)sloboda medija

ANKETA Financijski interesi diktiraju pravila medijske igre

Autor: Tea Pavičić

07.05.2024. 15:17
ANKETA Financijski interesi diktiraju pravila medijske igre

Foto: Mate KominaUloga medija u suvremenom društvu, posebno je ovih dana prigodno tematizirana u povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, no sudeći po stavovima građana, trebalo bi se njome baviti kontinuirano.


Sloboda medija nije samo temeljno načelo demokracije, već je i temelj otvorenog društva, transparentnosti i pravednosti. No, dok se svake godine obilježava ovaj dan u cilju podizanja svijesti o važnosti slobode medija, važno je razumjeti kako se ta sloboda percipira u samoj zajednici.


Moćni i pod pritiskom


Proveli smo anketu među građanima kako bismo dobili uvid u mišljenja, stavove i razmišljanja po pitanju slobode medija te kako građani doživljavaju slobodu medija u svojoj zemlji, koje su njihove brige i nadanja te koje promjene smatraju potrebnima da bi se stanje unaprijedilo.
Marijan je izrazio pesimizam.


– Što se tiče slobode medija, ništa od toga, tko zna ima li nade da će biti bolje, kazao je rezignirano.


Slično razmišlja i Siniša izražavajući sumnju u mogućnost poboljšanja situacije.


– Mediji su trenutno pod pritiskom i budućnost ne izgleda obećavajuće. Iz moje perspektive, neophodno je pratiti različite medijske izvore kako bi se stekla cjelovita slika o događajima.


Mediji imaju važan utjecaj na ključna pitanja i društvene teme, oni su moćan faktor oblikovanja javnog mišljenja, no problem je što ne možemo reći da su slobodni danas. Ne vidim im svijetlu budućnost, zaključio je Siniša.


Davor promišlja o širem kontekstu slobode medija.


– Mislim da sloboda medija podrazumijeva i Europsku uniju, propise i cijeli svijet. Važno je razlikovati provjereno od neprovjerenog. Novinarski poziv bi trebao imati sve ovlasti, ali nažalost, nije tako, kazao je Davor te dodao kako frustrira nedostatak stvarne slobode u novinarstvu i pozvao na veću zaštitu novinara.


Neki slobodni, neki ne


Naš sugovornik, koji je htio ostati anoniman, nedavno se vratio iz Napulja i iznosi svježe iskustvo izvan Hrvatske. Iako ne tvrdi da je situacija u Napulju savršena, ističe da je primijetio nešto blažu klimu kada je u pitanju sloboda medija. Ipak, ističe da i tamo postoje izazovi, ali možda u manjoj mjeri nego što je to slučaj u nekim drugim zemljama.


– U Napulju sam primijetio da je medijska scena nešto otvorenija i manje podložna pritiscima u usporedbi s onim što sam navikao u Hrvatskoj. Mogao sam primijetiti različite perspektive i veću raznolikost u izvještavanju, kazao je.


Rade primjećuje da danas financijski interesi često diktiraju pravila igre, što može dovesti do nepravednih situacija i stresa koji novinari doživljavaju.


– Djelomično su neki mediji slobodni, a neki su pod kontrolom. Bitno je podići svijest o važnosti slobode medija i podržati novinarski integritet, zaključio je Rade.


Osim izjava sudionika, opće zapažanje je da građani sve više prate vijesti putem različitih medijskih platformi.


Sve veća dostupnost informacija putem interneta i društvenih mreža omogućava ljudima da budu široko informirani o aktualnim događajima, ali isto tako zbog raznolike perspektive i brzine plasiranja informacija, nastaje i konfuzija u medijskom prostoru pa javnost mora dobro vagati kome vjerovati.