Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pridruživanje NATO-u

Švedska postrožuje protuterorističke zakone: “Ovo je važan korak iz dogovora s Turskom i Finskom”

Autor: Portal Novi list

09.03.2023. 21:18
Švedska postrožuje protuterorističke zakone: “Ovo je važan korak iz dogovora s Turskom i Finskom”

Foto: ReutersŠvedska vlada predstavila je u četvrtak prijedlog zakona kojim želi postrožiti zakonske propise protiv terorizma, što se smatra signalom Turskoj u kontekstu pristupanja NATO-u.


Članstvo u terorističkoj organizaciji ili njezino financiranje bit će po novim odredbama kažnjivo s nekoliko godina zatvora.


Ministar pravosuđa Gunnar Strömmer rekao je da će time zatvoriti rupe u postojećim zakonima. Švedski parlament mora još usvojiti mjere koje bi trebale stupiti na snagu 1. lipnja.
Zakoni o borbi protiv terorizma pripremaju se godinama, a to što je prijedlog zakona sada predstavljen smatra se signalom Turskoj u kontekstu pregovora o pristupanju NATO-u.


Premijer Ulf Kristersson opisao je prijedlog zakona kao važan korak prema ispunjavanju obveza koje Švedska ima po dogovoru s Turskom i Finskom iz lipnja prošle godine.


Njime se želi olakšati ulazak dviju zemalja u NATO, no Turska to još blokira.


Turska i Mađarska jedine su članice NATO-a koje još trebaju ratificirati protokole o pristupanju dviju zemalja u NATO.


Dvije zemlje podnijele su zahtjev za ulazak u NATO u svibnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu. Turska međutim ima prigovore.


Ankaru u prvom redu zabrinjavaju mjere protiv zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.


Ankara se povukla iz pregovora nakon što je u siječnju na prosvjedu u Stockholmu zapaljen Kuran.