Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ratifikacija zahtjeva

Finski predsjednik: "Švedska i mi smo sve bliže članstvu u NATO paktu, iako odluka nije u našim rukama"

Autor: Hina

22.02.2023. 18:37
Finski predsjednik:

Foto: ReutersFinska i Švedska napreduju prema NATO članstvu “ruku pod ruku”, no odluka o ratifikaciji zahtjeva dviju nordijskih zemalja ovisi o Turskoj, rekao je u srijedu finski predsjednik Sauli Niinisto.


Švedska i Finska su prošle godine podnijele zajednički zahtjev o pridruženju transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju Ukrajine, no Švedska se suočila s neočekivanim prigovorima Turske.


Ankara optužuje Švedsku da daje utočište terorističkim grupama te zahtjeva njihovo izručenje kako bi Švedskoj mogla dati zeleno svjetlo za ulazak u NATO.
“Napredujemo ruku pod ruku u onome što je u našim rukama”, rekao je Niinisto, i dodao: “Ratifikacija nije u našim rukama.”


Niinisto je držao govor na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim i norveškim premijerima u ljetnom odmaralištu švedske vlade izvan Stockholma.


Finska će nastaviti s pridruženjem savezu jednom kad stigne odobrenje, čak i ako Švedska bude zadržana, rekao je Niinisto.


Finski predsjednik također je rekao da će potpisati prijedlog zakona o zahtjevu za NATO članstvom kad se o njemu dogovore finski zastupnici, dok je glasanje dogovoreno za 28. veljaču.


Jednom kad parlamenti NATO-vih 30 članica ratificiraju zahtjev, Finska će postati članica, čak iako primanje Švedske bude odgođeno.


“Ako Turska i Mađarska ratificiraju Finsku, bit ćemo, kao što smo tražili, članica NATO-a”, rekao je.