Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

objavili premijeri

Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u

Autor: Hina

02.02.2023. 18:18
Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u

Foto: ReutersFinska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u unatoč protivljenju Turske švedskoj kandidaturi, rekli su u četvrtak premijeri dviju država.


Turska je rekla da bi mogla odobriti zahtjev za članstvo Finske u NATO-u prije švedskog zahtjeva, ali finski predsjednik i šef diplomacije odbacili su tu ideju ustvrdivši da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna.


“Ne sviđa mi se ovo ozračje, pozicija gdje je Švedska prezentirana kao neko problematično dijete u razredu. Mislim da to nije slučaj”, rekla je finska premijerka Sanna Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Ulfom Kristerssonom u Stockholmu.
“Švedska također ispunjava sve zahtjeve za članstvo u NATO-u”, dodala je.


Kristersson je rekao da se njegova zemlja nastavlja pridržavati trilateralnog sporazuma o pristupanju NATO-u koji su prošle godine potpisale Švedska, Finska i Turska.


“Zajedno smo krenuli na ovo putovanje i zajedno idemo putem prema članstvu”, rekao je Kristersson misleći na napore Švedske i Finske da se pridruže vojnom savezu.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.


Švedskoj zamjera da ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim “terorističkim” skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.