Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pregovori za NATO

Turska poručila: "Finska može, ali Švedska ne može!"

Autor: Hina

01.02.2023. 15:02
Turska poručila:

Foto: ReutersTurska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske, rekao je u srijedu turski predsjednik Tayyip Erdogan.


“Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije”, rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.


Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem “terorista”, uglavnom Kurda.
Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.


Tri strane su prošlog lipnja u Madridu postigle dogovor o ostvarenju zadanih ciljeva, no Ankara je prošli mjesec suspendirala razgovore nakon napetosti koje su porasle kada je desničarski ekstremist zapalio Kuran u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu.


“Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana”, rekao je Erdogan.


On je u nedjelju dao naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, no Finska je rekla da  ostaje pri svojem planu da uđe u NATO u isto vrijeme kada i njezina susjedna zemlja.


Od 30 članica NATO-a još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.


Na upit želi li Turska odvojiti postupke za članstvo Finske i Švedske, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da to ovisi o NATO-u i tim dvjema zemljama.


“Ako NATO i te dvije zemlje žele razdvojiti postupak pridruženja, Turska će slučaj Finske razmotriti odvojeno i s više naklonosti”, rekao je šef diplomacije.


Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto je prije dva dana rekao da je ” i dalje naša žarka želja da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom”.