Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šef E.on-a

Stanje s plinom u Njemačkoj je dobro, no valjalo bi štedjeti

01.02.2023. 15:40
Stanje s plinom u Njemačkoj je dobro, no valjalo bi štedjeti

Foto: iStockNjemačka će ovu zimu vjerojatno prebroditi bez većih poremećaja u opskrbi plinom, ali još ne znamo kakva će biti sljedeća, rekao je izvršni direktor E.ON-a, poručivši građanima da budu štedljiviji.


Plinska skladišta u Njemačkoj bila su 30. siječnja napunjena 79,2 posto budući da je vlada prošlog ljeta i zime potrošila milijarde eura na nabavu, nakon obustavljenih isporuka iz Rusije.


Razina zaliha dvostruko je viša no što je bio odredio energetski regulator, zahvaljujući smanjenoj potrošnji industrije i kućanstava.
“Aktualni statistički podaci pokazuju da je industrija u posljednjih nekoliko mjeseci uštedjela oko 20 posto plina, djelomično efikasnijom potrošnjom, a djelomično smanjenom proizvodnjom”, rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum.


No, smanjenje proizvodnje dugoročno bi ugrozilo radna mjesta i prosperitet u Njemačkoj, naglasio je Birnbaum.


Kućanstva su pak do sada uštedjela samo 10 posto, što znači da nisu dosegnula razinu ušteda u industriji, dodao je.


“To nije dovoljno. Ne možemo se oslanjati na to da će nam još jedna topla zima pomoći”, rekao je Birnbaum. “Ne smijemo dopustiti da nas zavara lažni osjećaj sigurnosti”, poručio je šef E.ON-a.


Vlada je punjenje skladišta povjerila tvrtki Trading Hub Europe koja želi sačuvati određenu količinu plina ovog proljeća kako bi se izbjegao pritisak na opskrbu uoči sljedeće zime, rekao je početkom tjedna za Reuters jedan od njezinih šefova.