Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Istraživanje na Arktiku

Norveška kreće u masovno traženje plina i nafte na Arktiku

Autor: Hina

24.01.2023. 17:40
Norveška kreće u masovno traženje plina i nafte na Arktiku

Foto: iStockNorveška je u utorak objavila da će energetskim tvrtkama ponuditi rekordan broj lokacija za traganje za naftom i plinom na Arktiku kako bi povećala proizvodnju ugljikovodika.


Najveći opskrbljivač Europe plinom i veliki izvoznik sirove nafte sprema se energetskim kompanijama ponuditi 78 blokova u Barentsovom moru, najviše otkada su počeli organizirati aukcije u 2003. godini.


Oslo također planira ponuditi 14 novih blokova u Norveškom moru, također u arktičkom pojasu.
Vlada će tako ove godine na eksploataciju ponuditi 92 nova bloka, u usporedbi sa samo 28 u 2022.


„Omogućiti nova otkrića na sjeveru važno je za Europu, zemlju i regiju”, rekao je norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland.


Prema službenim norveškim procjenama, trenutno je u Barentsovom moru otkrivena tek trećina nalazišta nafte i plina.


Oslo tako planira pojačati proizvodnju nafte i plina kako bi Europi nadoknadilo izgubljene ruske energente, ali cijenu bi mogao platiti okoliš.


Vode u blizini arktičkog ledenog pokrivača važna su hranilišta za brojne vrste, od sićušnih zooplanktona do bijelih medvjeda i kitova.


Aktivistička ekološka organizacija Greenpeace upozorila je da je većina ponuđenih blokova „daleko na sjeveru” Barentsovog mora, a neki su i na područjima gdje se ledeni pokrivač zadržava tokom cijele godine.


„Vlada je kreator politike koja je neprijatelj prirode i klime”, stoji u priopćenju Greenpeace Norway.


Arktički ledeni pokrivač zimi se širi, a ljeti smanjuje. U proteklim godinama smanjio se zbog klimatskih promjena, rekli su znanstvenici.


„Vlada i dalje misli da bi Norveška trebala biti u svjetskom vrhu po izvozu fosilnih goriva i zagađenja u ostatak svijeta. Klimatska kriza traži dijametralno suprotni odgovor”, napisao je na Twitteru zastupnik manjinske stranke Socijalističke ljevice Lars Haltbrekken.