Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Američki predsjednik

Posebni istražitelj ispitat će Bidenovo postupanje sa službenim dokumentima

Autor: Hina

12.01.2023. 21:56
Posebni istražitelj ispitat će Bidenovo postupanje sa službenim dokumentima

Foto: ReutersDržavni odvjetnik Merrick Garland u četvrtak je imenovao posebnog istražitelja koji će ispitati predsjednika Joea Bidena nakon što su osjetljiv vladini dokumenti pronađeni u njegovom domu, a istraga bi mogla utjecati na očekivanu kandidaturu demokratskog predsjednika na izborima 2024.


Garland je to objavio nekoliko sati nakon što je odvjetnik Bijele kuće u četvrtak rekao da je Bidenov pravni tim pronašao drugi set povjerljivih dokumenata iz vremena dok je bio potpredsjednik u garaži njegovog domu u Delawareu.


Bijela kuća u ponedjeljak je navela da su povjerljivi dokumenti iz njegovih potpredsjedničkih dana otkriveni u studenom u prostorijama washingtonskog think thanka.
Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za to pitanje.


Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa, uključujući Garlanda kojeg je imenovao Biden.


Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.


Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.


Trump, kojeg je Biden porazio 2020., u studenom je objavio svoju kandidaturu za predsjednika 2024.


Očekuje se da će Biden (80) službeno objaviti svoju kandidaturu u idućim mjesecima.


Najnovije otkriće neugodnost su za demokratskog predsjednika jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegova prethodnika republikanca Donalda Trumpa koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata skrivao na svome imanju Mar-a-Lago na Floridi.


Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u kolovozu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.


Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, poruke email, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.


Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvaća tajne dokumente.