Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SADRŽAJ JOŠ NEPOZNAT

Pronađeni povjerljivi dokumenti iz potpredsjedničkih dana Joea Bidena

Autor: Hina

10.01.2023. 09:52
Pronađeni povjerljivi dokumenti iz potpredsjedničkih dana Joea Bidena

Foto: Reuters



Povjerljive dokumente iz potpredsjedničkih dana aktualnog predsjednika Joea Bidena otkrili su u studenom osobni odvjetnici američkog predsjednika u prostorima think tanka u Washingtonu, rekao je u ponedjeljak odvjetnik Bijele kuće.


Blizu 10 dokumenata pronađeno je u Bidenovu uredu u Centru za diplomaciju i globalni angažman Penn Biden, izvijestio je ranije CBS News, dodajući da je od američkoga državnog odvjetnika u Chicagu zatraženo da pregleda tajne dokumente koji su predani Nacionalnom arhivu.


Tajni materijal identificirali su Bidenovi osobni odvjetnici 2. studenoga, nekoliko dana prije međuizbora, rekao je Richard Sauber, posebni predsjednikov savjetnik, u priopćenju u ponedjeljak.




Biden je povremeno koristio taj uredski prostor od sredine 2017. do početka svoje predsjedničke kampanje 2020. godine. Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv na dan otkrića tih dokumenata, rekao je Sauber, dodajući da je Nacionalni arhiv preuzeo materijal sljedeće jutro.


Sauber je također rekao da dokumenti nisu bili predmet ikakvog prethodnog zahtjeva ili istrage Nacionalnog arhiva.


Dokumenti su otkriveni kada su Bidenovi osobni odvjetnici “spremali dosjee čuvane u zaključanom ormaru kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Centru Penn Biden u Washingtonu”, rekao je Sauber. Dodao je da Bijela kuća surađuje s ministarstvom pravosuđa i Nacionalnim arhivom.


Biden je bio potpredsjednik za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. godine. U Sauberovu priopćenju ne spominje se broj povjerljivih dokumenata, njihov sadržaj niti razina tajnosti. CBS News izvijestio je da ne sadrže nuklearne tajne.