Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

RAKETNO I TOPNIČKO GAĐANJE

Od srijede zajedničke pomorske vježbe Rusije i Kine

Autor: Hina

19.12.2022. 11:13
Od srijede zajedničke pomorske vježbe Rusije i Kine

Foto: ReutersRusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. prosinca, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak.


Zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012., uključivat će raketno i topničko gađanje u Istočnom kineskom moru, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


“Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske suradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji”, dodaje se.
Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva nastoji ojačati svoje političke, sigurnosne i gospodarske veze s Pekingom i vidi kineskog čelnika Xi Jinpinga ključnim saveznikom u protuzapadnom savezu.


Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo “bez ograničenja” samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula najveću kopnenu invaziju u Europi od Drugog svjetskog rata. No Peking je izrazio zabrinutost zbog postupaka Rusije u Ukrajini.


Rusija je objavila da će u vježbama sudjelovati njezina četiri plovila, uključujući raketnu krstaricu Varjag. Sudjelovat će šest kineskih plovila, zajedno sa zrakoplovima i helikopterima s obje strane.


Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi sudjelovali u vježbama koje počinju u srijedu i trajat će tjedan dana.