Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

vrijedne čak 40 milijardi eura

Nizozemski proizvođač strojeva za čipove ima poslove “na čekanju”

Autor: Hina

25.01.2023. 15:00
Nizozemski proizvođač strojeva za čipove ima poslove “na čekanju”

Foto: ReutersNizozemski proizvođač strojeva za proizvodnju čipova ASML izvijestio je u srijedu da je 2022. godinu zaključio sa znatno većim prihodom zahvaljujući nastojanjima tvrtki u sektoru poluvodiča da znatno povećaju proizvodne kapacitete.


Nizozemski proizvođač opreme za proizvodnju poluvodiča jedva drži korak sa snažnom potražnjom klijenata poput TSMC-a, Samsunga i Intela koji su znatno povećali proizvodnju čipova. Tako je ASML-ova knjiga narudžbi na kraju prošle godine pokazivala poslove ‘na čekanju’ u vrijednosti rekordnih 40 milijardi eura.


Kompanija je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto prihodom od 6,43 milijarde eura, većim za 11,2 posto nego u istom razdoblju 2021. godine.
Neto dobit porasla je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca 2,8 posto, na 1,82 milijarde eura. U cijeloj prošloj godini neto prihod bio je veći za 13,7 posto nego u 2021., poskočivši na 21,17 milijardi eura. Neto dobit blago je pak smanjena, za 4,4 posto, na 5,6 milijardi eura.


U novoj godini izglede prigušuju zabrinutost za gospodarski rast i gomilanje zaliha poluvodiča, ali klijenti prognoziraju poboljšanje na kraju godine i oporavak kineskog gospodarstva nakon ukidanja mjera suzbijanja covida-19, napominje izvršni direktor Peter Wennink.
To znači da potražnja još uvijek nadmašuje naše proizvodne mogućnosti, tvrdi Wennik. Šef europskog tehnološkog diva osvrnuo se i na moguća stroža ograničenja izvoza u Kinu.


Washington inzistira da Den Haag slijedi njegov primjer i postroži ograničenja, pozivajući se na nacionalnu sigurnost. Američki predsjednik Joe Biden i nizozemski premijer Mark Rutte razgovarali su prošli vikend o toj temi, a šef ASML-a tvrdi da se zasada “ništa nije promijenilo” u vezi s njihovim izvozom u Kinu.


“U Kinu još možemo slati DUV (starije) alate”, naglasio Wennik.


Kina je treće najveće tržište tvrtke nakon Tajvana i Južne Koreje, s 15 posto udjela u prihodu.