ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zapadna Afrika

Najmanje devet mrtvih u bombaškom napadu u središnjem Maliju

Autor: Hina

22.04.2023. 20:22
Najmanje devet mrtvih u bombaškom napadu u središnjem Maliju

Foto: Screenshot TwitterNajmanje devet osoba je ubijeno, a više od 60 ozlijeđeno u trostrukom samoubilačkom bombaškom napadu u subotu kojim je uništeno dvadeset zgrada u gradu Sevare u središnjem Maliju, rekao je glasnogovornik guvernera te regije.


Svi ubijeni i ranjeni u subotnjem napadu su civili, rekao je glasnogovornik Yacouba Maiga telefonski za Reuters.


Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.
Mali je epicentar nasilnih pobuna na suhom sjevernom području nakon separatističke pobune Tuarega 2012. godine, a u gradu Sevareu su velika vojna baza te središte UN-ove misije u Maliju.


Od izbijanja pobune, militanti povezani s terorističkom mrežom Al Kaidom te Islamskom državom proširili su se na područja južno od Sahare, a odnedavna i u obalna područja pri čemu otimaju teritorij, ubijaju tisuće ljudi, a milijune protjeruju.


Na fotografijama na društvenim mrežama moglo se vidjeti da je nekoliko zgrada, uključujući benzinsku postaju, uništeno u eksploziji, a ranjeni primaju pomoć.


Napad je izveden dva dana nakon što je predstojnik ureda privremenog predsjednika Malija, uz još tri osobe, ubijen iz zasjede.


Ranije u subotu, vlada ove zapadnoafričke zemlje priopćila je da je vojska u Sevareu spriječila “teroristički napad” i “Tri vozila ispunjena eksplozivom uništena su paljbom iz vojne bespilotne letjelice”, rečeno je u priopćenju, bez podataka o žrtvama.


U glavnome gradu Bamaku srušio se na stambenu četvrt helikopter koji se vratio izi akcije protiv džihadista, objavio je vrhovni stožer malijskih oružanih snaga, javlja agencija AFP .