Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OZBILJNE OPTUŽBE

Međunarodni sud pravde otvorio raspravu protiv Izraela zbog genocida u Gazi

Autor: Hina

11.01.2024. 12:27
Međunarodni sud pravde otvorio raspravu protiv Izraela zbog genocida u Gazi

Foto: ReutersMeđunarodni sud pravde (ICJ) u četvrtak je otvorio raspravu u slučaju u kojem Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da Izrael provodi genocid nad Palestincima. U dva dana rasprave ICJ će saslušati argumente Južne Afrike u četvrtak i odgovor Izraela u petak. Odluka o hitnim mjerama očekuje se kasnije ovog mjeseca. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid.


Južnoafrička Republika zatražila je potkraj prosinca od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu, što je Izrael odbacio kao bespredmetno.


Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine”.
“Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uvjeta za njihovo fizičko uništenje”, stoji u tužbi.


JAR je zatražio i da sud privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi. JAR može pokrenuti taj postupak na osnovi Konvencije o genocidu jer je kao i Izrael potpisnik te konvencije.


JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael, uspoređujući položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme apartheida, što Izrael žestoko niječe.


Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje postupka zbog genocida na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te ustvrdio da u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo.


“Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela”, priopćilo je izrae


lsko ministarstvo vanjskih poslova. “Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela i Izrael nastoji ne nanijeti štetu civilima.”