Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

bliski istok

Izrael odlučio odgovoriti na subotnji napad. Hoće li se na meti naći iranska nuklearna postrojenja?

Autor: Hina

16.04.2024. 08:13
Izrael odlučio odgovoriti na subotnji napad. Hoće li se na meti naći iranska nuklearna postrojenja?

Foto: ReutersIzraelski ratni kabinet opet je noćas raspravljao o svom odgovoru na masivni subotnji iranski napad s preko tri stotine dronova, balističkih i krstarećih raketa. Napad Teherana bio je, podsjetimo, odmazda za napad izraelske strane na konzulat u Siriji 1. travnja, kad su ubijeni visoki iranski vojni zapovjednici.


Nije službeno objavljeno je li odluka donesena, ali prvi čovjek izraelske vojske potvrdio je da iranski napad neće ostati bez odgovora.


“Odmjeravamo naše korake, ali lansiranje ovolikog broja projektila na teritorih Izraela će naići na odgovor”, rekao je general pukovnik Herzi Halevi, prenosi BBC. Nije precizirao tijek radnji niti dao vremenski okvir u kojem će doći do odgovora.
BBC prenosi izjavu bivšeg šefa CIA-e Davida Petraeusa, koji je istaknuo da Washington ne želi riskirati dobrobit globalnog gospodarstva bilo kakvom izraelskom odmazdom protiv Irana. Tvrdi da se rasprava unutar izraelskog ratnog kabineta odnosila na to kako odgovoriti bez daljnjeg pojačavanja eskalacije.


Navodi da Izrael ima niz asimetričnih opcija za odgovor.


Grossi zabrinut


Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.


Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tijekom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde.


Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja „iz sigurnosnih razloga”. Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e „dok se situacija u potpunosti ne smiri”.


Napad na nuklearke


„Nastavit ćemo sutra”, kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.


Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je „uvijek zabrinut oko te mogućnosti”, pa pozvao na „ekstremnu suzdržanost”.


IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države.


Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.