Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NEPOZNATI MOTIVI

Napadač iz trgovačkog centra u Sydneyju ciljano je obrušio na – žene

Autor: Hina

15.04.2024. 09:06
Napadač iz trgovačkog centra u Sydneyju ciljano je obrušio na – žene

Foto: ReutersAustralska policija je u ponedjeljak objavila da istražuje razloge zbog kojih se napadač s nožem u trgovačkom centru u Sydneyu, kako se čini, okomio prvenstveno na žene, javlja AFP i podsjeća da je u tom napadu usmrćeno pet žena i jedan muškarac.


Počinitelj ubojstva je 40-godišnji Joel Cauchi koji je, kako navodi policija, patio od mentalne bolesti. Među ranjenima u njegovom ubilačkom pohodu također većinu žrtava čine žene.


“Meni i istražiteljima pada u oči da se napadač obrušio na žene, a izbjegavao je muškarce”, rekla je načelnica policije Novog Južnog Walesa Karen Webb dodajući da “snimke govore same za sebe” i da će to biti “jedan krak istrage”.
Cauchi je u subotu nožem usmrtio šest ljudi u prepunom trgovačkom centru “Westfield Bondi Junction” u istočnom pregrađu Sydneya, gdje se nalazi poznata plaža Bondi Beach, a ubila ga je policija.


Webb je rekla da ne može znati što se događalo u njegovoj glavi te da će istražitelji ispitati one koji su ga poznavali. Njegov Facebook profil pokazuje da je iz Toowoombe, nedaleko od Brisbanea te da je tamo pohađao srednju školu i fakultet.


Njegovi roditelji su rekli da je od adolescencije bolovao od duševne bolesti. Danas je kao njegova šesta žrtva identificirana mlada Kineskinja, studentica sveučilišta u Sydneyu, Yixuan Cheng.


Ostale žene su stilistica, spašavateljica na moru, kći jednog poduzetnika i majka devetomjesečne bebe koja je teško ozlijeđena, a ubijeni 30-godišnji muškarac Faraz Tahir je zaposlenik osiguranja u trgovačkom centru koji ga je pokušao spriječiti u ubilačkom pohodu.


Ashlee Good, majka devetomjesečne bebe, preminula je u bolnici od zadobivenih ozljeda. Od osam ozlijeđenih, nekoliko je još uvijek u kritičnom stanju. Napadača je ubila policajka Amy Scott koju hvale zbog njezinog herojstva.


Roditelji Cauchija su osudili “strašan” čin svog sina i izrazili solidarnost sa žrtvama. Također su poslali pismo policajki Scott u kojem su naveli da je “samo radila svoj posao” i da se nadaju “da je dobro”.


Cauchi nije imao stalnu adresu i uglavnom je živio u automobilu. Kontakti s roditeljima su bili rijetki. U Sydneyu je iznajmio maleni prostor gdje je policija pronašla tek nekoliko predmeta, među kojima je bila daska za surfanje.


Na mjestu zločina su položeni buketi cvijeća, u cijeloj zemlji su zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti, a zgrade Opere će navečer biti osvijetljena crnom vrpcom.