Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Eurobarometar

Europljani podržavaju odgovor i reakciju EU na rat u Ukrajini

Autor: Hina

23.02.2023. 17:42
Europljani podržavaju odgovor i reakciju EU na rat u Ukrajini

Foto: ReutersVećina europskih građana podržava odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i solidarna je s napadnutom zemljom, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometra koje je Europska komisija objavila u četvrtak.


Istraživanje provedeno od 12. siječnja do 6. veljače ove godine u 27 država članica, pokazuje da se 91 posto ispitanika slaže se s pružanjem humanitarne pomoći, 88 posto se zalaže za prihvat osoba koje bježe rata.


Pružanje financijske potpore Ukrajini odobrava 77 posto, a gospodarske sankcije ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima 74 posto ispitanika.
Europljani i dalje uvelike podržavaju zabranu emitiranja ruskim medijima u državnom vlasništvu (67 posto) i ulaganje sredstava EU-a u kupnju i opskrbu Ukrajine vojnom opremom (65 posto).


Općenito, većina europskih građana (56 posto) zadovoljna je odgovorom Europske unije na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.


Velika većina građana EU-a (84 posto) slaže se da bi Unija trebala što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije. Također se većinom slažu da bi trebala podupirati zelenu tranziciju ulaganjem u obnovljive izvore energije (86 posto).


Isto tako, velika većina od 85 posto Europljana uvjereno je da će povećanjem energetske učinkovitosti zgrada, prometa i robe EU smanjiti ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a. Više od 80 posto ispitanika smatra da bi države članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju od drugih zemalja kako bi postigle bolje cijene.


Europljane trenutačno najviše zabrinjava inflacija (32 posto ispitanika), pa međunarodna situacija (28 posto) i opskrba energijom (26 posto).


Potpora euru i dalje je na vrlo visokoj razini u EU-u kao cjelini (71 posto, druga najviša razina ikad zabilježena) i još više u europodručju (79 posto).