Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GODIŠNJICA NAPADA

Ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini prešla 160 milijuna eura

Autor: Hina

23.02.2023. 13:42
Ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini prešla 160 milijuna eura

Foto: Davor Kovačević– Rusija je invazijom na Ukrajinu prošle godine nastavila ono što je započela 2014. godine, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici vlade na kojoj je odlučeno da će Hrvatska u petak istaknuti ukrajinsku zastavu kako bi obilježila prvu godišnjicu invazije.


“To je čin bez presedana gdje je Rusija izvršila invaziju na slobodni i neovisni, međunarodni priznati teritorij Ukrajine. Nastavila ono što je krenula 2014. godine”, rekao je Plenković.


Hrvatska će sutra obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu isticanjem ukrajinske zastave, odlučila je vlada na današnjoj sjednici.
“Posljedice agresije bile su nezabilježene i tragične za desetke tisuća ubijenih, milijune izbjeglih i prognanih, uništenu infrastrukturu diljem Ukrajine. Posljedice ove agresije vidljive su i u Europi, globalno, u Hrvatskoj”, rekao je premijer.


Plenković je podsjetio da je Zagreb podržavao Kijev proteklih godinu dana – politički, diplomatski, financijski, humanitarno i vojno.


“To ćemo činiti i dalje s punom solidarnošću i uvjerenjem da radimo ispravne korake u svakom trenutku u proteklih 12 mjeseci, a tako će biti i u budućnosti – i bilateralno i u okviru međunarodnih institucija”, rekao je.


Premijer je dodao da se jutros susreo s ukrajinskom zajednicom u Hrvatskoj i zahvalio im na “olakšavanju prihvata njihovih sunarodnjaka iz Ukrajine”, kojih je, prema njihovim procjenama, u određenim trenucima bilo između 22.000 i 30.000.


Zdenko Lucić, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekao je da je ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini prešla 160 milijuna eura.


Lucić je izdvojio da je vlada svojim odlukama humanitarno pomogla toj zemlji s iznosom većim od šest milijuna eura, a hrvatske tvrtke su donirale hranu i lijekove Ukrajini u iznosu od oko milijun eura.