Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

AUTO BUDUĆNOST

U BMW-u tvrde da bi vodik mogao biti glavno pogonsko gorivo: Opasno je ostati samo na "strujićima"

Autor: P. N.

31.10.2022. 20:19
U BMW-u tvrde da bi vodik mogao biti glavno pogonsko gorivo: Opasno je ostati samo na

Spremnici, u kojima se nalazi vodik pod tlakom od 700 bara, nalaze se ispod stražnjeg sjedala i u središnjem tunelu i imaju kapacitet od šest kilograma

Šef BMW-a Oliver Zipse (58) izjavio je da bi budućnost mogla pripadati vodiku, a ne (samo) električnim vozilima. U intervju za Bloomberg Zipse je najavio da će sljedeći trend nakon električnih automobila biti vodik. Ako bude još više profitabilan, vodik će biti najmoderniji resurs za vožnju, rekao je šef BMW-a. Bavarski proizvođač automobila već je počeo proizvoditi vozilo na vodik: BMW iX5 Hydrogen, piše revija HAK. Gorivna ćelija BMW-a iX5 Hydrogen nalazi se u odjeljku motora, veličine je slične trocilindričnom motoru i teži oko 180 kilograma. Spremnici, u kojima se nalazi vodik pod tlakom od 700 bara, nalaze se ispod stražnjeg sjedala i u središnjem tunelu i imaju kapacitet od šest kilograma – što odgovara dometu od oko 600 kilometara.


Šef BMW-a je upozorio da se autoindustrija ne može fokusirati samo na jednu tehnologiju:


– Reći da će postojati samo jedan pogonski sklop oko 2030. ili 2035. je opasna stvar – rekao je Zipse za dem prema izvješćima.


– Sa svake točke gledišta, ovo je opasan put za kupce, za industriju, za zapošljavanje, za klimu.