Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Pregovori za NATO

Šveđani neugodno iznenađeni stavom Turske: "Razumijem bijes zbog incidenta, ali religija nije bila dio sporazuma"

Autor: Hina

01.02.2023. 17:31
Šveđani neugodno iznenađeni stavom Turske:

Foto: ReutersŠvedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstroem kazao je u srijedu da njegova zemlja provodi prvotni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, ali da se kompromisi po pitanju slobode izražavanja ne nalaze u sporazumu.


Turska je na samitu NATO-a prošle godine potpisala memorandum kojim je odustala od svog protivljenja švedskom i finskom pristupanju NATO-a, ali je nakon niza prosvjeda u Švedskoj protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ankara promijenila stav.


Desni ekstremistički dansko-švedski političar Rasmus Paludan zapalio je Kuran u Stockholmu, što je oštro kritizirala turska vlada.
Billstroem je novinskoj agenciji TT kazao kako “religija nije dio sporazuma” potpisanog s Turskom.


Napomenuo je kako razumije turski bijes zbog incidenata koji, iako legalni, nisu primjereni.


Švedski šef diplomacije dodao je kako je nužno smirivanje svih strana te da će se razgovori s Turskom nastaviti.


Erdogan je trenutno u predizbornoj kampanji jer će se u Turskoj sredinom svibnja održati parlamentarni i predsjednički izbori.


On je ranije u srijedu rekao da Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske. “Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije”, rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.


Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem “terorista”, uglavnom Kurda.


Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.


“Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana”, rekao je Erdogan.


Od 30 članica NATO-a još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.