Budući da je tek u nedjelju službeno završio lovostaj na sitnu plavu ribu i srdelu, zadarska ribarnica je jučer je bila poluprazna. Tek se uz nešto bijele ribe, mogla vidjeti pokoja kašeta srdela na bancima ribarnice po cijeni od 20 kuna, ali prema riječima predsjednika Ceha za ribarstvo Edisona Boška, Zadrani ne moraju strahovati, jer plave ribe i srdele u našem moru ima u izobilju.
– Nikada nije bilo više ribe nego što je u ovih zadnjih nekoliko godina, a sinoć nakon lovostaja su ribari isplovili i pokazalo se da u Jadranu ima više ribe nego što je nama potrebno, istaknuo je predsjednik Ceha ribara, dodajući kako priče da srdela nestaje u našem moru nisu istinite, jer da se godišnje izlovljava čak 60 tisuća tona ribe.
Predsjednik Ceha za ribarstvo smatra da ribe na ribarnici ima manje zbog prekupaca koji nemaju odgovarajuće papire, niti uvjete za skladištenje ribe.
– Ribe na ribarnici ima manje jer prekupci nemaju odgovarajuće dozvole za prodavanje ribe, niti imaju frižidere koji su potrebni za njihovo skladištenje, rekao je Edison Boško, ističući kako se bez ispunjavanja tih uvjeta riba ne smije prodavati.
Kako se moglo primijetiti, Zadrani više preferiraju plavu ribu, a pogotovo srdelu, jer je jeftinija u odnosu na bijelu, ali je kako kažu i zdravija, dok je za neke ova riba najbolja. Međutim, ima i onih koji strahuju da bi srdele moglo nestati iz našeg mora i to zbog politike koja se iz nekih razloga više okreće prema uzgajalištima u kojima bi srdela bila korištena kao hrana za uzgoj, a ne za potrebe prodaje.
– Dite drago, mogu oni pričati što hoće, ali srdele nestaje u našem moru, potužio se barba Mate, prisjećajući se kako je nekada srdela bila kraljica Jadrana koja je hranila i ribara i težaka. Danas ga je strah za ovu ribu jer, kako kaže, misli da je uskoro neće ni biti u prodaji.
– Volim srdelu jer je zdrava i nije skupa, rekao je gospodin Marko iz Slovenije, te se pohvalio kako je ipak ovom prilikom kupio inćune jer da ih se baš zaželio.
– Slabo ide prodaja i plave i bijele ribe, ali se kupci više odlučuju na srdelu i plavu ribu jer je zdravija i jeftinija, rekla je prodavačica Sandra Miočić.
-To je praktična riba kojoj treba podići spomenik kao i jarom grahu koji je glavna namirnica u području Ravnih kotara i Bukovice, rekao je Branko Antunović, dodajući kao primjer spomenik koji je podignut u čast masline u jednom mjestu nedaleko od Jeruzalema. Antunović je ovom prilikom podsjetio kako slana srdela ima još jednu ljepotu, a to je da podsjeća na početak berbe grožđa, jer je tada ona glava namirnica.
najnovije
najčitanije
Košarka
nba
Atlanta i Houston izborili polufinale kupa
Svijet
nestašica
Cijena kave skočila na rekordnu razinu
Style
Ljepota druženja
Blagdanski bonton: 5 zlatnih pravila koja vas čine odličnim domaćinom, ali i gostom
Zadar
vremenska prognoza
Pred nama napokon sunčan dan sa slabim vjetrom
Hrvatska
stanje u prometu
Na cestama zbog niskih temperatura moguća poledica
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju
Divljao po ambulanti na zadarskom području, liječnici prijetio smrću
Gastro
za svako nepce