Nema sektora kojeg nije pogodila situacija s pandemijom koronavirusa. Pogođeno je i ribarstvo, posebno ribari koji otkup gotovo u cijelosti plasiraju u Italiju ili na peškariji i po restoranima. Sve je zatvoreno, ništa ne ide, ni izvoz.
Kakvaje sada situacija upitali smo Vedrana Pribilovića, vlasnika ribarskog obrta »Mormora« Tkon.
– Mogu reći, koliko je meni poznato, zalihe ribljih konzervi i ribe u tvrtkama za preradu su dovoljne da se jednu godinu može hraniti cijela Hrvatska, tvrdi Pribilović.
Ovaj mali obrt zapošljava 18 ribara, a u svojoj floti ima dva broda KUN 1 i KUN 2. Obrt skladno funkcionira kao jedna obitelj u kojoj djelatnici pomažu jedni drugima u svim životnim situacijama.
Sačuvati zdravlje i ribolov
– U ovoj situaciji nema vozača za prijevoz ribe. Veliki bi problem nastao kad bi se stalo s ulovom ili počelo sa zatvaranjem pogona za preradu ribe zbog virusa, jer za osobne dohotke, doprinose i knjigovođu mjesečno nam treba oko 170.000 kuna. To se nikako ne bi moglo izdržati, želimo sačuvati zdravlje i radna mjesta ribarima, ističe Pribilović čiji obrt za porez na dobit godišnje uplaćuje čak oko pola milijuna kuna.
– Ako bi, ne daj Bože, došlo do toga da stanemo, vjerujem u pomoć države, jer bi ribare poslali doma na godišnje odmore, na Zavod za pošljavanje… U crne scenarije nikad nisam vjerovao, zasad je situacija poprilično dobra. Mi smo ekipa za pet, neka tako i ostane, govori kunjski ribar.
Pored ribarica KUN 1 i KUN 2 u Tkonu je još jedna ribarica, MAŠUN u vlasništvu Dume Jakovljeva. Ribari imaju beneficirani radni staž, 15 mjeseci za 12 mjeseci.
– Težnja otočana da pronađu posao u svojoj sredini od iznimnog je značaja za sprječavanje depopulacije hrvatskih otoka, ističe Pribilović koji kao i spomenuti Jakovljev zapošljavaju ribare i svojim poslovnim rezultatima pridonose razvoju gospodarstva na tkonskom području.
Riba za Mardešić i Labin
– Sitnu plavu ribu smo lovili kod Dugog otoka. Usprkos mraku zbog najave bure još smo se u petak privezali u matičnu luku. Prethodno smo plavu ribu iskrcali u tvornici Mardešić u Salima na Dugom otoku, priča Pribilović.
Osim za Madešić, ulov Kunjana je i za pogon ribe u Labinu. Naime, zadarski Arbacommerce je još 2007. izgradio pogon u Labinu, nekoliko kilometara udaljen od istarske luke Plomin.
– U Labinu se godišnje preradi oko četiri tisuće tona sitne plave ribe (uglavnom srdela i inćuna) koja se nabavlja izravno od hrvatskih ribara, naglašava Pribilović.
Osim što je pogon za preradu ribe Arbacommerce u zadarskom vlasništvu i Mardešić, jedina tvornica na zadarskim otocima, je u suvlasništvu zadarske tvrtke Pilchardus koja surađuje s Abracommercom.
– Najbolje pošte nalaze se na otvorenom Jadranu, u blizini vanjskih otoka, gdje je dno kamenito, more kristalno čisto i kvaliteta ribe vrhunska, govori Pribilović dodajući kako ribari love mrežama plivaricama, koristeći noću svjetla za skupljanje ribe.
Riba se nakon ulova izvlači iz mora i još živa sprema u tankove s mješavinom hladnog mora i leda, da bi se postigao efekt »šoka«. Tako tretirana riba dugo održava svježinu.
Dobrodošli u Istru, u Dalmaciju ne
– Dok se neke ribe mogu duže čuvati u zamrzivaču, mala plava riba koja je jako zdrava, može se svježa konzumirati dva dana. Poslije je najbolje termički obraditi poput dalmatinskog saura, s maslinovim uljem, lukom, rajčicom i drugim sastojcima. Saur u hladnjaku može biti jestiv i više od tjedan dana, napominje Pribilović.
Na zadarskom području ima dosta pogona. U Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku su Mišlov, Teši-tunolov, Marikomerc i Tajer. Na zadarskom području je i Cromaris, sedmi u svijetu u proizvodnji orade i brancina, Ribarska zadruga Omega 3 iz Kali. U tom društvu su i Kali Tuna, Jadran tuna, Pelagos Net Farma i drugi te niz manjih obrta.
– Jedan kandidat za vijećnika u Biogradu na lokalnim izborima prije tri godine imao je kampanju o ribarskim brodovima koji njegovim gostima navodno kad izađu na balkon smetaju idealnoj vizuri, pogledu na Pašmanski kanal, da brodovi smrde, priča Pribilović.
Kad s ribaricom dođe poviše Lošinja i u Istru, kaže on, srdačno ih dočekuju, a turistički vodiči svojoj grupi s ponosom govore kako je to riba iz našeg mora.
– Izgleda da samo u Dalmaciji nismo dobrodošli, svi bi i ovce i novce. Smatram da trebamo vratiti proizvodnju u Hrvatsku. Koronavirus će nam ukazati na krhkost hrvatskog gospodarstva. Ne može se živjeti samo od turizma, ako se sad ne opametimo, kada ćemo, pita se Pribilović.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Slučaj Diarra
Sud Europske unije donio je odluku koja bi mogla izazvati velike promjene u FIFA-inim pravilima o transferima
Zadar
JUG ITALIJE
[FOTO] Zadarski hodočasnici posjetili svetište blaženog Jakova Zadranina
Crna Kronika
ZLOUPORABA POLOŽAJA
Uskok pokrenuo istragu protiv tužitelja i bivšeg pulskog pročelnika
Hrvatska
Rugao se hrvatskoj
Milanović kaže da nije uvrijedio Bugare: “Kada Bugarska ne bude zadnja, Plenković će biti”
Hrvatska
"Rastemo zajedno"
U NP Krka podijeljeno tisuću sadnica lavande i lovora
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Zadar & Županija
PROPALI POGON