Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Vrijeme danas

Snijeg, kiša i bura vratili se na velika vrata

Autor: A.P.

26.02.2023. 07:42
Snijeg, kiša i bura vratili se na velika vrata

Foto: Arhiva ZL/Filip GotovinaNakon što smo 15-ak dana uživali u suncu i toplom vremenu i očekivali da je to trenutak kada nam dolazi proljeće, ono je ipak odlučilo za uzeti godišnji odmor i poslalo zimu natrag.


Današnji dan trebao bi biti preslika jučerašnjeg tmurnog i kišovitog dana. Novost između jučer i danas je ta što će bura pojačati i imat će olujne i orkanske udare podno Velebita. Osjet hladnoće bit će i izraženiji, tako da tko je pospremio pod hitno mora vraćati zimske jakne, šalove, kape i rukavice.


Neki dijelovi kontinentalne Hrvatske danas su se probudili s bijelim pokrivačem. Isto tako, najavljuje se da bi snijeg mogao padati i tijekom današnjeg dana, ponegdje praćen kišom. Na kontinentu temperature od 0 do 3 stupnja celizijeva.
Drugi tjedan nastavit će se na ovaj vikend. Prema najavama, kod nas, bura bi izrazito jako trebala puhati do utorka, a tada bi postupno trebala slabiti i polako okretati na jugo. Bit će hladno i mjestimice kišovito.


Nigdje bez zimske opreme


Zbog zimskih uvjeta na cestama i jake bure u nedjelju ujutro u Hrvatskoj je otežan cestovni i pomorski promet, objavio je HAK.


Zimski su uvjeti i snijeg na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, uključujući autocestu A1 između čvorova Karlovac i Maslenica, autocestu Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Karlovac te državnu cestu Karlovac-Udbina-Knin i staru cestu kroz Gorski kotar.


U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, pa su u prekidu pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.


Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, a nema ni slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.


Za sav promet zatvorene su dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zbog vjetra te dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Ogulin i Brinje u oba smjera zbog prometne nesreće na 112. km.


Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; dionica riječke obilaznice (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-ZatonObrovački; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag; Paški most i Krčki most.


Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.


Zbog vjetra, u prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Koločep-LopudSuđurađ te katamaranske linije: Pula-Zadar, Ubli-Korčula-Dubrovnik i Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i brodska linija Zadar-Preko.