Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Jaka bura

Za Dalmaciju sutra oglašen crveni meteoalarm

Autor: Hina

25.02.2023. 15:50
Za Dalmaciju sutra oglašen crveni meteoalarm

Foto: Arif Sitnica/IlustracijaCrveno upozorenje izdano je za nedjelju, 26. veljače, zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za riječku regiju i područje zapadne Istre, sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite.


Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h, a slično će se događati i na području zapadne Istre i sjeverne Dalmacije, ali s udarima vjetra do 120 km/h.


Opasnosti za zdravlje i život


Područje Kvarnera također će biti pogođeno vrlo jakom i olujnom burom s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, a mjestimice orkanska bura s udarima vjetra do 165 km/h očekuje se i na području Velebitskog kanala.
Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Trajekti vrlo vjerojatno neće ploviti pa je potrebno pratiti informacije o prometu.


Preporučuje se poduzimanje mjera za samozaštitu zbog rizika od iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina te se savjetuje izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.


Narančasto upozorenje za ličko područje


Narančasto upozorenje izdano je za nedjelju i za ličko područje te srednju i južnu Dalmaciju.


U Lici će puhati jaki, u višim predjelima na udare i olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetra, s udarima do 65 km/h, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji Dalmaciju jako i olujno jugo okrenut će na buru u poslijepodnevnim i večernjim satima.