Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sindikat poljoprivrede: Prosvjedi proizvođača mlijeka ugrožavaju radna mjesta

16.02.2012. 23:00
Sindikat poljoprivrede: Prosvjedi proizvođača mlijeka ugrožavaju radna mjesta


Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske uvažava namjeru proizvođača mlijeka da legitimnim i demokratskim sredstvima izbore kvalitetniju vlastitu poziciju, ali smatra da način na koji su njihovi prosvjedi organizirani izravno ugrožava materijalnu egzistenciju i radna mjesta oko 4.500 radnika.
Sindikat poljoprivrede u priopćenju upozorava da blokada proizvodnih pogona onemogućava obavljanje redovitih djelatnosti, što će se neminovno odraziti na poslovne rezultate i plaće zaposlenih, te poziva Vladu i nadležne institucije da pridonesu žurnom rješavanju nastalog konflikta i omoguće postizanje sporazuma prihvatljivog svim sudionicima u proizvodnom lancu.
Procjena je sindikata da je sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine dobar temelj za nastavak poslovne suradnje proizvođača i prerađivača, s tim da se moraju održati i dorađivati standardi kada je riječ o kvaliteti otkupljenog mlijeka.
Proizvođači mlijeka koji četvrti dan prosvjeduju nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka, blokirali su od ranog jutra tvrtku Dukat na zagrebačkoj Slavonskoj aveniji. Pred Dukatom je više desetaka traktora, a Slavonska avenija blokirana je iz smjera zapada pa se promet preusmjerava na Čulinečku cestu. Mljekari su prosvjed nastavili i pred Sirelom u Bjelovaru koja je također blokirana.
Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka najavljuju mogućnost širenja prosvjeda pred druge prerađivače mlijeka, ako se na za danas najavljenom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede ne postigne dogovor o otkupnoj cijeni.
Mljekari traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego dosad. Zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu kao u zemljama EU-a.