Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Raketni sustav

Rusija rasporedila obrambeni raketni sustav na Kurilima u blizini Japana

Autor: Hina

06.12.2022. 09:09
Rusija rasporedila obrambeni raketni sustav na Kurilima u blizini Japana

Foto: ReutersRusko ministarstvo obrane priopćilo je da je razmjestilo mobilne obrambene raketne sustave na sjevernom Kurilskom otoku – dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatke.


Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan.


Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramušir u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.
“Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca”, rečeno je.


Ministarstvo je priopćilo da je na Paramuširu postavljen vojni logor s uvjetima koji omogućuju cjelogodišnju službu, smještaj, rekreaciju i hranu za osoblje.


Ovo raspoređivanje uslijedilo je godinu dana nakon što je Rusija postavila sustave Bastion na otoku Matua, u središnjem dijelu Kurilskog grebena, navodi se u priopćenju ministarstva.


Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu u rujanskom je izvješću napisao da je moskovska militarizacija Kurilskih otoka, u sjeni invazije na Ukrajinu, “uglavnom prošla ispod radara”.


“Koraci Rusije da pojača svoju prisutnost sugeriraju da će otoci nastaviti igrati pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebali produbiti konzultacije u vezi s ruskim aktivnostima u regiji”, navodi se u izvješću objavljenom na web stranici Centra.


Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako ih Moskva naziva, “specijalnoj vojnoj operaciji”.


Ukrajina i njezine saveznice kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvani rat.


Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula zajedničke gospodarske projekte vezane uz sporne Kurilske otoke zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.