Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SERGEJ LAVROV

"Zapad nastoji militarizirati jugoistočnu Aziju"

Autor: Hina

13.11.2022. 12:41

Foto: EurasianetRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju da zapad “militarizira” jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih čelnika na samitu G20 na Baliju.


Lavrov će predvoditi rusko izaslanstvo na samitu – prvom takvom sastanku otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači – nakon što je Kremlj rekao da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da prisustvuje.


Ukrajina bi trebala dominirati dnevnim redom, a zapadni čelnici vjerojatno će se javno suprotstaviti Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i potaknuti Kinu i Indiju – koje su obje ranije izrazile zabrinutost zbog rata – da kritiziraju postupke Moskve.
Govoreći tijekom konferencije za novinare na završetku samita Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu, Lavrov je prekorio Sjedinjene Države zbog njihovih postupaka u regiji, koju i Rusija i Zapad vide kao potencijalno strateško geopolitičko bojište u nadolazećim desetljećima.


“Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom”, rekao je Lavrov novinarima.


Rekao je da je indo-pacifička strategija Joea Bidena pokušaj zaobilaženja “inkluzivnih struktura” za regionalnu suradnju i da će uključivati ​​”militarizaciju ove regije s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji”.


Biden je čelnicima jugoistočne Azije rekao da je Washington predan izgradnji “Indo-Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i napredan, odlučan i siguran”dok je predstavljao sveobuhvatno strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i regije.


Ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu članice ASEAN-a, 10-člane skupine zemalja jugoistočne Azije, ali je nekoliko svjetskih čelnika prisustvovalo razgovorima uoči samita G20 sljedećeg tjedna na Baliju.


Rusija je nastojala poticati puno bliže gospodarske, političke i sigurnosne veze s Azijom otkako je Zapad Moskvi nametnuo sankcije bez presedana kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.


Putin prikazuje Rusiju i Kinu kao vođe globalne pobune protiv postsovjetske globalne dominacije Sjedinjenih Država i Zapada. Sjedinjene Države navode Kinu i Rusiju kao dvije glavne globalne prijetnje.