Foto: Filip BRALA
Pizzu možemo pojesti bilo gdje i bilo kada tako da nas to jelo uopće ne oduševljava, a i nismo baš blesavi da dajemo 60 kuna za komad tijesta i nešto malo sastojaka. Ako dodamo još deset ili čak 20 kuna na taj iznos, možemo pronaći nešto što je puno zdravije i ukusnije od pizze, kaže Čehinja Dagmar koja u Zadru ljetuje s kolegama s fakulteta
Koliko god se mi domaći bunili kako ionako tijesnim ulicama Poluotoka više ne možemo proći a da ne zapnemo za neki od brojnih štekata, ove improvizirane terase prepune su gostiju, uglavnom stranaca. Od 18 do 23 sata gotovo je nemoguće pronaći slobodni stol ispred ugostiteljskih objekata koji nude hranu i to uglavnom onih u Varoši, čije su cijene ipak nešto pristupačnije od restorana privatnih hotela ili na Boriku i Puntamici. Doduše, njihova je ponuda i slabija, ali po svemu sudeći, ipak sasvim dovoljna da bi zadovoljila zahtjeve prosječnog zadarskog gosta.
Iako su svi naši ugostitelji prije špice sezone povisili cijene na svojim jelovnicima, gosti se očito ne žale. Nijemac Mattias i njegova supruga Corinne u Zadru ljetuju već nekoliko godina i kažu da su cijene hrane u restoranima pristojne.
– Gotovo su jednake kao i cijene u Stuttgartu, a cijene fast fooda čak su i malo jeftinije. Primijetili smo da je hrana u vašim trgovinama, pogotovo u domaćim lancima kao što je Konzum, jako skupa, a voće i povrće i nisu baš najbolje kvalitete pa nam se jeftinije hraniti u restoranu nego da sami pripremamo obrok. U prosjeku dnevno potrošimo do 150 kuna, jer su naša djeca još uvijek mala pa jedan obrok mogu i podijeliti, kaže ovaj mladi bračni par.
Dio gostiju kaže kako im je zapravo najskuplje plaćati pizzu, koja ne vrijedi toliko kolika joj je cijena.
– Pizzu možemo pojesti bilo gdje i bilo kada tako da nas to jelo uopće ne oduševljava, a i nismo baš blesavi da dajemo 60 kuna za komad tijesta i nešto malo sastojaka. Ako dodamo još deset ili čak 20 kuna na taj iznos, možemo pronaći nešto što je puno zdravije i ukusnije od pizze, kaže Čehinja Dagmar koja u Zadru ljetuje s kolegama s fakulteta.
Od kuhara u jednom od restorana u Varoši saznajemo kako pizza zadnjih nekoliko sezona više i nije tako česta narudžba kako se mislilo.
– Pizzu češće naručuju hrvatski gosti nego stranci koji zapravo žele kušati nešto domaće i zdravo. Mnogi naši ugostitelji griješe jer u svojim jelovnicima nemaju veliki izbor raznih hladnih jela i salata te malih obroka, koje stranci vrlo rado naručuju. Oni nas često pitaju da im preporučimo nešto zdravo i lagano, a vrlo mali broj gostiju prigovara za cijenu, kaže poznati zadarski barmen Igor Peričić, koji ovog ljeta radi i kao kuhar u restoranu Providenca.
Od konobara saznajemo kako najveći broj gostiju i dalje preferira ribu te ne žele riskirati, a sve je više i onih koji traže vegetarijansku i vegansku kuhinju. Uglavnom ih privlači sve što je začinjeno maslinovim uljem i mediteranskim biljem, koji su za mnoge, pogotovo Skandinavce, još uvijek vrlo egzotični okusi i mirisi.
najnovije
najčitanije
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozim vas da neumorno njegujemo prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
KONCERT ZA PAMĆENJE
Tony cetinski uz Adija Šošu i Matiju Cveka osvojio Arsenal!
Hrvatska
FENOMEN
TikTok generacije. Zašto je tako teško odoljeti zovu društvenih mreža?
Zadar & Županija
Velika utrka
Sve je spremno za Wings for Life, atmosfera pred utrku jako pozitivna
Svijet
USVOJENA REZOLUCIJA
Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozivalo na embargo oružja Izraelu
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA