Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Savez antifašističkih boraca

Habulin: Nismo zadovoljni izmjenama zakona o prekršajima

Autor: Hina

23.04.2023. 14:48
Habulin: Nismo zadovoljni izmjenama zakona o prekršajima

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLPredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin rekao je u nedjelju u Jasenovcu da nisu zadovoljni donesenim izmjenama zakona o prekršajima i poručio da isticanje fašističkih pozdrava i znakovlja treba biti u kaznenom zakonu, kao u Njemačkoj i Austriji.


Nakon što je Ognjen Kraus iz Koordinacije židovskih općina danas prozvao Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija, predstavnike Srba i Roma, da nisu učinili ništa da se donese Kazneni zakon koji bi kažnjavao ustaški pozdrav i simbole, Habulin je na pitanje novinara odgovorio da nisu ni oni zadovoljni.


“Ako je nešto u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, onda to ne može biti prekršaj, to je kazneno djelo. Po uzoru na ono što su uradili Nijemci i Austrijanci sa svojim kaznenim zakonom, a ugradili su isticanje nacifašističkih znakovlja pozdrava i itd., i kod nas  je potrebno staviti u Kazneni zakon i tako regulirati i pravno rješavati ovu problematiku koja nam se  pojavljuje”, izjavio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH).
Habulin smatra da je potrebno jasno definirati postupanje policije u određenoj situaciji, a istaknuo je i pitanje ujednačenosti sudske prakse, koju ni sad nemamo ujednačenu. Nije siguran, kaže, da će se to izmjenama zakona dobiti.


Nakon komemoracije u Jasenovcu poručio je da u preostalih 364 dana treba rješavati problematiku koja se, kako je  izjavio, nagomilala unatrag 30 godina.
“Znamo o čemu je riječ, riječ o fašizaciji koja se nije dogodila samo ovdje u Hrvatskoj, događa se i u ostatku Europe, u zemljama koje su članice Europske unije, također imamo istu situaciju, sličnu. Međutim, nas zabrinjava situacija ovdje kod nas”, rekao je Habulin.


Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa drastično povećanje kazni za prekršaje,  tako se za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kreću od 700 do 4000 eura.