U povodu Dana frankofonije u Studentskom klubu “Božo Lerotić” održana je večer francuske kuhinje. Većina okupljenih je očekivala još jedno predavanje, tako da je mnoštvo francuskih jela bilo ugodno iznenađenje i odmak od rutine.
– Nadam se da Vam se svidjelo predavanje. Ovo je praktični dio Dana frankofonije, našalio se mr. sc. Nenad Zekanović, predsjednik Francusko-hrvatske udruge, nakon što je iza uvodne riječi svima zaželio dobar tek.
Mnoge zemlje imaju velike kulinarske majstore i brojne gastronomske specijalitete, no u rijetko kojoj zemlji se hrani prilazi s toliko strasti kao što je slučaj s Francuskom. Francuzi su upravo u akciji kada žele staviti svoju kuhinju na UNESCO-ov popis zaštićene baštine, a hoće li im u tome uspjeti, ostaje vidjeti.
Za vrijeme ručka u Francuskoj su sva radna mjesta zatvorena na sat vremena, a francuska raznovrsna i izbalansirana prehrana je i svojevrsna dijeta. Čini se kako su Francuzi uspjeli pronaći put “užitkom do zdravlja” o čemu su napisane brojne knjige, a u rječnike širom svijeta ušao je izraz “francuski paradoks” koji podrazumijeva pomalo neobična situacija u kojoj možete jesti do mile volje, uz to i pušiti, a pritom ne oboljeti od bolesti srca i krvnih žila.
Svi oni koji su se u srijedu našli u Studentskom klubu mogli su uživati u izvornoj francuskoj hrani i delikatesama. Sva hrana pripremljena je u maloj čajnoj kuhinji na Sveučilištu u Zadru, a glavni aranžer i autor večeri bio je student Josip Ivezić. Neka od jela koja smo mogli vidjeti bila su la salade “Nice”, la dinde au vin flanc, roses aux sables i la quiche au pomme. Iako sva imena zvuče jako komplicirano, jela su zapravo jako jednostavna.
– Fracuska kuhinja jako je slična mediteranskoj i bazira se na puno povrća. Sve što se priprema jednostavno je napraviti. Slična je dalmatinskoj, a sastojci nisu skupi i lako ih je nabaviti, rekao nam je Josip Ivezić.
U Francuskoj dobro jelo ne ide bez dobrog vina. U srijedu su bila poslužena vina Cabernet Sauvignon, crno stolno vino i Chardonnay, bijelo stolno vino. Iako su vina podrijetlom makedonska, a samo im je ime francusko, znalci su nas uvjeravali da razlike u okusu i nema. U Francuskoj, koja je poznata po vinogradima i vinskim podrumima, i najjednostavniji vinar će vam znati reći koje vino ide uz koje jelo.
U vrijeme kad sve više prevladavaju instant brza jela, možemo se nadati kako će francuska jela još dugo zadržati svoju kvalitetu i predstavljati ono pravo uživanje u dobroj hrani i piću.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
OBAVIJEST HEP-A
Neke ulice u Zadru i županiji dio ponedjeljka bez struje, evo popisa
Hrvatska
MLADI KRUMPIR
Trgovine pune krumpira, no na lički krumpir valja još malo pričekati
Nogomet
Sramotno skandiranje
Burnley osudio dio svojih navijača koji su pogrdno skandirali o tragediji momčadi Manchester Uniteda
Svijet
JOHN JACOB ASTOR
Za rekordan iznos prodan zlatni sat najbogatijeg putnika s Titanica. Spasio je suprugu, pa kraj dočekao uz cigaretu
Nogomet
Predsjednički izbori
Bivši trofejni trener Porta izabran za predsjednika kluba, pao čovjek koji je bio na toj funkciji 42 godine
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR