Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prijeti olujno jugo, moguće poplave!

12.11.2019. 16:31


Nakon toplog početka jeseni te listopada u kojem se moglo kupati, studeni je pokazao kišno lice iako nije opravdao ime jer još nije počela prava studen. Uporna gusta kiša padala je jučer gotovo cijeli dan te je na trenutke prouzročila i probleme u prometu jer su pojedine prometnice uslijed jačeg pljuska bile poplavljene. U 13 sati u Meteorološkoj postaji na Puntamici izmjereno je da je tijekom 24 sata palo 29 litara kiše.
Zadrane je jučer ujutro iznenadila i plima, pa tako ispod gradskog mosta teško da je mogla proći i najniža brodica.
Rezultat je ovo kombinacije niskoga tlaka, plime i olujnoga juga zbog kojega su i mnoge rive na Jadranu poplavljene. Sve ovo u skladu je s najavama prognostičara kao i narančastog i crvenog upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda koje je upozorilo na moguće jake padaline, olujni vjetar i bujične poplave.


Prekidi u brodskom prometu
Jako jugo uzrokovalo je i prekide u brodskom prometu pa su tako na zadarskom području u prekidu bile brodska linija Zadar-Preko-Zadar te katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib.
Inače, Državni hidrometeorološki zavod je za jučer oglasio najveći, crveni stupanj Meteoalarma. Upozorenje na opasne vremenske prilike proglašeno je zbog vrlo jakog i olujnog juga, koji će prema južnom Jadranu dosezati i orkanske udare.
Prema prognozama DHMZ-a, i za danas se očekuju orkanski udari juga do čak 130 km/h. što će uvelike povećati valovitost mora u drugom dijelu dana, kada se očekuju veliki poremećaji u pomorskom prometu. Stoga je na snazi i upozorenje za pomorce na najjače udare vjetra između 40 i 70 čvorova, odnosno 75 do 130 km/h.
Osim vjetra, i danas bi trebalo biti oblačno i kišovito vrijeme, a izraženijih pljuskova i obilnih oborina trebalo bi biti na Jadranu i predjelima uz njega.
Inače iz DHMZ-a su pojasnili kako se u nedjelju nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati.


Ciklone kćeri
– Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri. Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske. Osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa će prava studen izostati i idućih 10-tak dana, ovakva sinoptička situacija donijet će obilnu oborinu, prvo zapadnom Sredozemlju, potom ponajviše srednjem Sredozemlju (najizraženije Italiji), a zatim i istočnom. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju, upozorili su jučer iz DHMZ-a.
Poplavljivanje pojedinih riva
Naglasili su kako su zbog dosadašnjih obilnih oborina vodostaji naših rijeka bili u porastu te su uglavnom dosegnuli domene srednjih voda. Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije.
– Vlažnost tla se na području naše zemlje trenutno kreće od 50% do 100%. Prilikom lokalno izraženijih pljuskova na riječnim slivovima s većom vlažnošću tla povećana je i mogućnost pojave povremenih bujičnih tokova. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone, pojasnili su iz DHMZ-a. Upozorili su kako će na Jadranu i u gorju do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.