Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PREMIJERA U ZADRU Uspješno provedeno prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima

02.03.2020. 19:35


Kroz tri pokusna leta izvedena jučer iznad Lekenika i Velike Gorice, uspješno je provedeno testiranje dimne instalacije na avionu Pilatus PC-9M akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva »Krila Oluje«.
Ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog prozvođača »Smoking Airplanes« proveo je tim stručnjaka Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, a prve letove izveli su piloti pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a i satnik Darko Belančić, vođa »Krila Oluje«.
To je bilo prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa, a planirana je ugradnja na ukupno devet aviona. Prema aktualnim planovima, »Krila Oluje« će prvi puta predstaviti letački program uz ispuštanje dima na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu »CROIMAS 2020« 30. svibnja u Zadru.
»Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih i najiščekivanijih trenutaka u povijesti »Krila Oluje«, jer dimni trag neizostavni je i vizualno najatraktivniji dio nastupa svih svjetskih akrobatskih grupa. Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na zadovoljstvo nas pilota »Krila Oluje«, ali i milijuna gledatelja koji će u narednim godinama imati priliku uživati u još atraktivnijim nastupima naše skupine«, rekao je nakon leta pukovnik Barišić.
Satnik Belančić rekao je kako su današnji letovi rezultat dugogodišnjeg truda, rada i istraživanja sada realiziranih uz potporu Zapovjedništva HRZ-a, Glavnog stožera i Ministarstva obrane. »Čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovome, a izrazito mi je drago da će Krila Oluje imati svoj prvi debitantski nastup s dimom upravo na svoju 15. obljetnicu osnivanja i to na prvoj međunarodnoj vojnoj manifestaciji CROIMAS 2020.«, zaključio je Belančić.(MORH)