ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Kritična faza

Potraga za podmornicom se nastavlja, no vrijeme istječe

Autor: Hina

22.06.2023. 16:53
Potraga za podmornicom se nastavlja, no vrijeme istječe

Foto: ReutersPotraga za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu u četvrtak je ušla u kritičnu fazu jer se vjeruje da je plovilo ostalo bez zraka za petero članova posade, no operacija na sjeveru Atlantika se nastavlja. Pet dana otkako je podmornica Titan krenula u svoj zaron koji je trebao trajati dva sata, masovna multinacionalna potraga na više od tisuća kilometara kvadratnih i dalje se širi.


Vozilo na upravljanje s daljine poslano je s kanadskog broda i stiglo je na dno mora, objavila je u četvrtak ujutro američka obalna straža. Na dno se priprema još jedno robotsko vozilo, s francuskog broda. Nestalom podmornicom veličine kombija upravlja američka tvrtka OceanGate Expeditions. Titan je zaronio u nedjelju u 8 sati, ubrzo izgubivši kontakt s brodom podrške.


Tvrtka je objavila da u podmornici ima zraka za 96 sati, što znači da bi ga moglo nestati u četvrtak ujutro, u slučaju da je Titan neoštećen. Točan istek roka ovisi o faktorima poput ima li na podmornici struje i koliko su članovi posade ostali mirni, rekli su stručnjaci. Spasilačke službe i obitelji posade u srijedu su se ponadali nakon što je američka obalna straža priopćila kako su kanadski avioni zabilježili podmorske zvukove.
No vozila poslana u potragu na mjesto otkud je zvuk dolazio nisu bila uspješna, a dužnosnici upozoravaju da to lupanje možda nije stizalo s Titana. Iako se smanjuju mogućnosti sretnog scenarija, kontraadmiral obalne straže John Mauger za NBC je rekao da će se potraga nastaviti i u četvrtak. Vjeruje se da bi čak i u slučaju njezinog pronalaska operacija vađenja iz mora predstavljala logistički izazov.


U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. OceanGate Expedition Titanom nudi posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama. Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.


Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea. U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman. Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama. Među putnicima su i francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea, suprug potomka jedne od žrtava Titanica.


Taj oko 46 tisuća tona težak brod s 2224 putnika je u travnju 1912. udario u ledenjak tijekom puta iz Engleske u New York. U potonuću broda koji je smatran nepotopljivim čudom industrijskog doba poginulo je više od 1,5 tisuća ljudi, među njima i brojni aristokrati. Olupinu je 1985. otkrila američko-francuska ekspedicija, što je potaknulo i slavni film iz 1997. godine koji je pak pokrenuo lukrativan ali rizičan podvodni turizam.