Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POTRAGA ZA TITANOM

Kisik im je pri kraju, ima li ikakve nade za putnike iz nestale podmornice?

Autor: Hina

22.06.2023. 12:44
Kisik im je pri kraju, ima li ikakve nade za putnike iz nestale podmornice?

Foto: ReutersMultinacionalni tim za potragu već peti dan u četvrtak pokušava morskim i zračnim putem pronaći turističku podmornicu u blizini olupine Titanika koja je nestala s petero putnika kojima je vjerojatno preostalo samo još nekoliko sati kisika. Podmornica Titan veličine kombija, kojom upravlja američka tvrtka OceanGate Expeditions, počela se spuštati u nedjelju u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Izgubila je kontakt s brodom za podršku nakon što se približila najpoznatijoj olupini na svijetu u sjevernom Atlantiku.


Titan je bio opremljen s 96 sati kisika, prema tvrtki, što znači da će se spremnici kisika vjerojatno isprazniti u četvrtak u jutarnjim satima. No koliko dugo će im potrajati kisik ovisi o različitim čimbenicima poput toga je li podmornica još u funkciji i koliko su mirni putnici u njoj.


Odbrojavanje do nestanka kisika je samo hipotetski rok pod pretpostavkom da je nestalo plovilo još uvijek netaknuto, a ne zarobljeno ili oštećeno u velikim dubinama ili blizu morskog dna. Drama se odvijala u ledenim vodama kod istočne obale Kanade gdje je britanski luksuzni brod Titanik udario u santu leda i potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine, kada je poginulo više od 1500 ljudi.


Reuters
Olupina Titanika leži na morskom dnu na dubini od otprilike 3810 metara, oko 1450 kilometara istočno od Cape Coda u Massachusettsu i 644 kilometara južno od St. John’sa u Newfoundlandu. Titan je prevozio svog pilota i još četiri osobe na morskom izletu do brodoloma u turističkoj avanturi koju OceanGate naplaćuje 250.000 dolara po osobi.


Među putnicima su britanski milijarder i avanturist Hamish Harding (58), kao i poslovni magnat rođen u Pakistanu Shahzada Dawood (48) sa svojim 19-godišnjim sinom Sulemanom, obojica su britanski državljani. U podmornici su i francuski oceanograf i vodeći stručnjak za Titanik, 77-godišnji Paul-Henri Nargeolet te Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea.


Čak i kad bi uspjeli locirati Titan, njegovo vađenje predstavljalo bi velike logističke izazove. Kad bi se podmornica sama uspjela vratiti na površinu, bilo bi je teško uočiti na golemom otvorenom moru. Može se otvoriti samo izvana pa putnici ne bi mogli izaći bez nečije pomoći.


Ako se Titan nalazi na dnu oceana, spašavanje bi bilo još teže zbog golemog pritiska i potpunog mraka na toj dubini. Stručnjak za Titanic Tim Maltin rekao je da bi bilo “gotovo nemoguće izvršiti spašavanje podmornice” na morskom dnu.